MY BLOG

Daisypath Friendship tickers

OUR ANNIVERSARY

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, September 14, 2010

Xkisah jadi apa pun, ini dah kira 1 pengalaman

Salam Syawal buat semua blogger yang masih bersengkangmata mengupdate entry masing2.. N buat my latest follower Mun ... 'Hai.. TerimaKasih sudi ikut I' .. hehehe..

Ramadhan kali ni lain dari lain sikit.. Sebabnya, tahun ni xberpuasa bersama2 teman sekampus.. Tapi, aku berpuasa bersama2 kawan sekerja.. Hajat nk cari duit raya lebih, tuh yg aku kerja kt 1 mall kt Ipoh ni starting Ramadhan hari tu.. Haaa, mana2 bloggers2 yg nampak aku kt kedai tuh, janganlah malu2 nk tegur cek naa....

Ini pengalaman pertama aku kerja di Ipoh, walopun hanya kerja di kedai biasa, tapi pengalaman itu sgt luarbiasa..

Jadi Kuli
Adatlah, bila kita kerja bawah orang kn... Xkan la kita jadi boss pl..Itu nak kena buat, ini nak kena buat.. Dapat pula boss yg selalu hangin.. Adeiii.. Memang semua kerja yg kita buat jadi xkena dimata beliau.. Adeii.. Tapi, lepas ni, aku kerja lagi mencabar kot, byk kerja..lagi byk hangin boss aku tuh nnt..Pengalaman, pengalaman..

Mengira Pakai Otak
Disebabkan aku ni budak Matematik, so, aku lagi suka guna otak bile mengira, n bila guna kalkulator, aku rasa macam kekok.. hehe.. N plus, aku selalu ingat kata Prof aku, gunakan otak anda semaksimum mungkin.. Masalahnya, bila aku mengira pakai otak aku, customer xpercaya plk, lebih2 lagi bila angka dah mencecah ratusan.. Aishhhh, pas tu bising2 plk, nape leh beratus2.. Kalu xnak beratus2, bajet la harge dl yang..

Cakap Omputih
Satu hari ada customer Arab datang kedai aku.. Diorang belek2 le barang2 yg dijual kt kedai tuh smbil ber-Arab2.. Aku pun dengan poyonya pun, explain la dalam omputih kt mamat n minah Arab ni..Aku bajet diorang xpaham BM.. waaa.. tibe2 macam buih sabun plk bila aku speaking.. Macam omputih.. hehe..tapi, tiba2, minah Arab ni buka mulut sambil tunjuk 2 keronsang kt aku '' Dik, keronsang ni sama ek? '' . Aku pun terus ''Ek ?? ''

Amik dan letak balik
Dulu2 kalau g shopping kt mall, selalu belek2 barang2 pas tu, letak merata2 klu xjadi beli.. Dushh2.. Sekarang ni jadi kt aku, bila customer belek2 keronsang, pas tuh, main letak aje kalau xnak beli .. Adeii.. memang rasa nk pancung2 aje tangan2 yg reti nk letak balik kt tempat dia.. Punyalah berpinar mata aku nk cari balik tempat asal keronsang tuh.. Keronsang bukan ada 1 jenis, beribu2 jenis.. Arghhh.. Taubat2, baru aku tau macam ne orang yg kerja kt mall, yg kena kemas2 barang2.. Perit tau..

Pandang Rendah
Memang mentaliti orang sekarang, yang selalu pandang rendah pada pekerja bawahan... Nama pun dipanggil hoi2 aje, mata dijeling2 aje.. Biasalah.. Dan bila aku bekerja disini, baru aku nampak macamne ragam customer2 yg datang membeli.. Aishh,belajarlah mengormati orang lain.. Mungkin customer2 ni ingat aku xpas UPSR agaknya.. hehehe..

Pandang Tinggi
Aku memang pandang tinggi pada kawan2 sekerja aku..Kalau customer2 tau ni, mesti diorang melutut mintak ampun.. keke.. Kawan2 sekerja bukan calang2 orangnya.. Salah seorang adalah bakal mahasiswa Master in Industrial Chemistry UTM.. 3orang lagi pekerja swasta, n 2 orang lagi pelajar sekolah..Aku memang pandang tinggi kt diorang sebab diorang sgt2 rajin mencari rezeki buat menampung hidup n kos pembelajaran.... I wish to be like them.. Sgt tabah!! Bayangkan yg sorang kawan sekerja aku ni, habis aje kerja kul 5 ptg, terus shoot g sini smpi hbs kerja kul 10mlm.. Fuhh.. Sgt kagum!!!!! Korang ada??

Bagi aku, terlalu banyak pengalaman disini dimana pengalaman2 ini lah yg bakal mengajar aku jerit payah mencari rezeki, memandang setiap manusia ini tanpa ada perbezaan dari segi kaum dan agama, dan menerima setiap dugaan itu sebagai kekuatan yang akan mematangkan aku.. Tiada lagi istilah zon selesa untuk aku!!!


P/s:: Esok dah kena cari kerja baru.. Kedai dah tutup maaa.. Boss g bercuti...


6 comments:

a kl citizen said...

baguslah, muda2 mencari pengalaman...

caliph shuriken said...

best kt 'cakap omputih' tu..
sabar jer laa, hikk...

ASaDa RyutaRo said...

semangat seyh. tp siyesli sangat enjoy kerja ni. tak kira la kerja apa pun. janji jujur n ikhlas tu kena ada. wlupun letih, pengalaman tu yg berharga. giler2 mahal punya..

syok + best cakap omputih, sekali minah arab tu guna bhsa melayu je. ye ke arab? hahaha..

wanie m'nJ said...

dah gelak guling2 dah bila baca tang orang arab tu..buat membazir air liyo je kan menyembur BI,alih2 org tu bls Bm.keh3!

sumpah kelakar!!

ok la bkerja cari pnglaman,berbanding dgn saya yg lgsg x dpt green light nak keja part time after spm dulu..huhuhk

Sofia said...

hahaha....

itulah asada, sebelum aku kena posting,aku nk try sume keja...kekeke...

wanie.. aku pun gelak guling2 kt sini gk. kah2

CERITA LEBAT said...

hahahhahaha....

Post a Comment

Mendoakan Puan Pia dapat baby ramai & comey .. hehehehe

Related Posts with Thumbnails