MY BLOG

Daisypath Friendship tickers

OUR ANNIVERSARY

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, June 10, 2017

WHERE ARE YOU IN THIS TTC JOURNEY ?

Waaaaa.... hari ni aja udah 3 post Pia buat, terlajak rajin sudah... Inilah padahnya bila dah pandai guna hotspot.. kekekekekeke...

ok, go back to the topic...

WHERE ARE YOU IN THIS TTC JOURNEY ? 
SEJAUH MANAKAH ANDA DALAM PERJALANAN TTC INI ?

A) Masih samar, zero, tempuh sahaja dan tak buat apa-apa
B) Belum lagi berjumpa doktor walaupun dah lama TTC
C) Masih dalam rawatan doktor etc
D) Rehat sebentar dari rawatan
E) Rehat betul-betul rehat

I choose D as the answer..... Tapi rehat Pia ini, bukan lah rehat saja-saja macam E tau...
REHAT Pia adalah :
  1. Secara keseluruhannya, Pia berhenti sekejap dari makan sebarang ubat , jumpa doktor dan etc, memandangkan Pia dan suami tak ada masalah yang besar, jadi we choose to be free from visit doc ...
  2. Start 2017 ni, Pia berazam nak mengamalkan pemakanan yg sihat (free from oil, salt, sugar, xdapat free, less pun oke ). Alhamdulillah, berada dalam 1 kumpulan TTC yg ada misi yg sama, Pia tak ada masalah nk menjalankan misi ni... Alhamdulillah, sebenarnya misi ni dah start lama,, cuma tahun ni lebih bersemangat waja lagi.. Alhamdulilllah, Allah beri kekuatan.
  3. Start 2017 ni juga, Pia boleh dikatakan hampir setiap minggu mesti pergi exercise, keluarkan peluh, i think its good for us, less stress, dan badan pun rasa lebih ringan, dan rindu pula nak exercise  bulan Ramadhan ni...
  4. Gali lebih banyak ilmu berkaitan TTC ni, ilmu parenting, dan segala jenis ilmu lah... rasa rugi sangat tak menggunakan masa yang ada untuk menggali ilmu lebih-lebih lagi yang berkaitan dgn TTC, BF, parenting dan etc....... Sekurang-kurangnya, bila kita dah sampai fasa menjadi ibu bapa nnt, kita ada ilmu tu, fasa TTC tu memang kita rasa lama, tapi nnt bila kita dah start mengandung, tak sempat dah nak serap semua ilmu tau, so,... gunakan masa yg ada.. Ilmu yg ada ni luas....
  5. Doing more detoks, good for me , 2x IUI tak berjaya, salah satu faktor kegagalan mungkin datang dari keadaan  rahim yang tak bersedia, rahim penuh toksin dan etc... so... misi 2017 ni, detoks + exercise, Pia juga sebelum  ni dah 6 tahun guna produk penuh merkuri (tahun ni dah nekad campak produk tu) , rasa nya ia mungkin menganggu kesuburan Pia selama ni, so.. detoks, detoks, detoks, detoks and detoks....
  6. Mungkinkah IUI 3 ? Mungkin, tapi bila tak pasti lagi, tapi bukan masa terdekat lagi, mungkin Pia akan menjalani ujian darah/ husband ujian sperm analisis sekali lagi, mungkin juga nak bertukar ke doktor lain...... so, number 6 tu, tak pasti lagi macmna perancangannya.....Image result for keep positive quotes

Jadi... itulah makna REHAT pia, MORE HEALTHY IN MY LIFESTYLE...... macamna pula dengan anda??


Friday, June 9, 2017

RAMADHAN : BULAN PERUBAHAN

Image result for RAMADHAN KE 15
Allahuakbar .... Udah nak masuk malam Ramadhan ke 15 kita ya.. Kejap nya masa berjalan, hampir tak sedar,,, Macam na dengan kawan-kawan semua,,, Sejauhmanakah ramadhan kawan-kawan semua, masih sama, semakin baik, atau biasa-biasa aja... Jika semakin baik, apa yang baik nya ? Tepuk dada, tanya la diri sendiri ya.. Pia pun nak bertanya diri sendiri juga ni.... Banyak juga yg tertinggal ...huhuhuhuhu

Ramai sebenarnya, TTCian yang sedih bila memikirkan masih berdua di bulan Ramadhan ini... Jangan begitu, think positif ya... Allah nak beri kita nikmat dan ganjaran bersabar di bulan puasa.. Orang yang bersabar dapat reward tau !!
  1. Ramai yang bersedih , masih berbuka berdua, tidakkah kamu bersyukur , kamu boleh makan dengan tenang tanpa gangguan, Allah memberi ruang dan peluang utk kita suami isteri makan dengan tenang, makan bermesra di ruang makan sambil berdoa di kala nak masuk waktu berbuka dengan tenang.. Bukan kah ini peluang yang jarang orang dapat?
  2. Ramai yang bersedih, masih berterawih berdua, tidakkah kamu bersyukur, kamu boleh menjalankan ibadat dengan tenang, tak perlu tergesa-gesa, boleh menghabiskan malam-malam dengan tenang, bersolat hajat dan tahajjud tanpa perlu memikirkan perkara lain.. Allauakbar, tidakkah kamu terfikir, ada orang lain yang mahu bersama-sama  jadi seperti kamu, tapi tidak mampu, perlu menjaga anak kecil dan sebagainya.. 
Allah bagi nikmat, Allah bagi peluang utk kita raih sepenuhnya pahala di bulan Ramadhan yang terbuka SyurgaNya bagi sesiapa yg berpuasa di siang hari dan beribadat di malam hari.. Allahuakbar, tidakkah kamu bersyukur ???? 

Jadi, jangan pernah rasa kurang ya kawan-kawan semua, jangan pernah membandingkan diri kita dengan orang lain, sebalik nya , bersyukur kawan-kawan, Allah bagi kita peluang sepenuhnya untuk kita rembat khatam Al-Quran, bersolat sunat, berterawih, bersedekah, Allahuakbar, sedangkan ada kawan-kawan kita yang tak berpeluang nak melakukannya...

Image result for RAMADHAN KE 15

Jadi, tanya diri sendiri, apakah sudah cukup amalan kita 14 hari yang lepas, atau kita lebih banyak mengadu nasib /mengeluh/bersedih/negatif thinking selama 14 hari ini??

Tak terlambat lagi utk kita sama-sama berubah....
    1. Bagi kawan-kawan yang baru nak start live and eat healthy, bulan Ramadhan adalah bulan terbaik utk kita bermula.. InsyaAllah
    2. Bagi kawan-kawan yang baru nak bermula bersolat sunat dan etc,bulan Ramadhan adalah bulan terbaik utk kita melakukan perubahan... InsyaAllah
    3. Bagi apa jua perubahan baik yang kita nak buat, sama-sama kita berdoa Allah  bantu kita untuk terus istiqamah, semoga Allah terus bantu kita untuk perkemaskan lagi amalan-amalan kita....
InsyaAllah,,,, sama-sama kita doa ya syg !!!



BE POSITIF

Bila bergelar TTCian ni, menjadi seseorang yang POSITIF adalah perkara yang perlu ada dalam diri setiap orang, tanpa kita sedar sebenarnya, BE POSITIF menjadikan kita kekal kuat dan sabar dalam mengharungi setiap ujian bukan sekadar ujian anak, tapi juga ujian-ujian lain..

Tapi, nak mendidik diri dan menjadi  seseorang yang positif amat sukar sebenarnya... susah nak buat sorang-sorang, we need partner in crime gituhhh...

Pia bersyukur di awal perkahwinan dan ketika kami masih di tahun yang pertama , suami merupakan kawan dan teman yang sentiasa berfikiran positif , tak pernah down kan kita, tak pernah kata tidak dan yang penting tak pernah kata putus asa... He such a good mentor to me !!!!!!

Tapi, bila kita melangkah keluar dari rumah, adakah persekitaran kita cukup positif dengan kita ? Keluarga kita, rakan-rakan lama, rakan -rakan pejabat, jiran-jiran tetangga dan semua yang berada jauh dari kita ?

Tidak... tak semua memahami, paling kurang pun hanya bersimpati tanpa memahami, dan ada juga yang menyakitkan hati.... Kat sini lah, perlu sangat wujud diri yang positif , kita ubah negatif orang kepada sesuatu yang positif... Penting sangat, kita ubah mind set kita !!!!

Contoh : 
Kita tak nak balik raya, sebab takut orang bertanya kita ttg anak, padahal raya tu belum lagi cik kak, mana tau time raya nnt kita dah lekat..... 

Nampak tak, betapa negatifnya kita padahal benda yang belum pasti lagi, seolah-olah kita menjemput pertanyaan ttg anak dari orang lain.... Sepatutnya, dalam kepala otak, kita dah set, kalau orang tanya, minta mereka doakan, kalau boleh biar tahun depan datang beraya bertiga/berempat/berlima... jangan pula kita tanya mereka ''Bila awak nak mati?''

Pia pun sebenarnya belum cukup positif, but everyday i learn to be positif, Pia join group-group TTCian yang membina (jangan join jika mereka asyik meroyan dan meratapi nasib) , setiap hari semua nya memberi kata-kata semangat kepada yang rebah, sebenarnya, bila kita memberi kata-kata positif kepada orang, sebenarnya kita juga sedang mendidik diri untuk menjadi positif, Pia juga cuba menghadapi dan berdepan dengan masalah kesuburan Pia dengan lebih terbuka di FB, blog, instagram , sebab ada juga kawan-kawan kita yang menghadapi masalah yg sama tapi mereka tak tahu nak luah pada siapa... Berkongsi pengalaman dan kata-kata semangat, mendoakan dan menyebarkan aura-aura positif pada semua rakan-rakan sebenarnya byk membantu kita to BE POSITIF ....

So, TTCian semua, lets be positif, keluar dari kepompong , jangan malu, jangan segan, stop negativity, spread the aura of positive, fight infertility !!!!! Tanpa kita sedar, setiap cerita kita mungkin menjadi motivasi buat orang lain..... Pia juga berharap setiap kata-kata pia dapat mencetus semangat pada kita semua yang masih berusaha !! never give up ok !!

Tuesday, June 6, 2017

HAPPY 4TH ANNIVERSARY TO US

HAPPY 4TH ANNIVERSARY KHALID & SOFIA 

Image may contain: 3 people, people smiling

Tanjattt tau gegirl, tiba-tiba ada orang datang bagi bunga masa berbuka puasa di Syeun Hotel sempena anniversary dan berbuka puasa.... tak lain tak bukan, semestinya dari Mr Suprise saya, Mr Khalid Ruslan.... Auwwwwww.... Terus rasa diawang-awangan.... ecececehhhhh....

Semoga ikatan perkahwinan yang dibina akan selama-lamanya kekal hingga ke Jannah... Sedar tak sedar , dah masuk ke angka 4 tahun, umur pun masing-masing nak masuk 30 tahun... Tiada apa yang ku pinta, selain kekuatan mengharungi setiap liku-liku dalam alam perkahwinan , panjang lagi perjalanan, banyak lagi dugaan yang akan mendatang, semoga terus kuat.... 

Dan yang paling penting, diberikan kesihatan yang baik agar sentiasa dapat menjalankan ibadat kepada Allah, rahmat nya kesihatan agar dapat membantu kami dalam mendapatkan zuriat-zuriat yang sihat dan comel dan manis dan bijak dan semua-semua lahh....

Image may contain: 6 people, people smiling, people standing
4 tahun, 4 gambar lah... 
Jom sama-sama doakan kami, tahun ke 5 akan bertiga/berempat/berlima 
Aminnnnnnnnnnnnn


Thursday, March 23, 2017

IKHTIAR TTC : USAHA-USAHA YANG BOLEH DILAKUKAN UNTUK MENDAPATKAN ANAK

Image result for berharap pada allah


Bertemu kembali TTCian sekalian... Ni Pia nak kongsi dengan rakan-rakan antara  usaha -usaha yang boleh dilakukan untuk mendapat/menambahkan zuriat... Usaha-usaha ni juga elok la dibaca oleh B2B ye, sebagai persediaan awal untuk mendapatkan anak dgn cepat, ala2 bunting pelamin gitu,koleksi ni Pia kumpul dari rakan2 TTC yg brjaya hamil dan juga sumber bacaan serta tak lupa juga dari amalan pia sendiri.




Aku dah usaha,Aku dah makan macam-macam,Aku dah mengurut sana -sini,Aku dah buat macam-macam, Aku dah perabis duit semua untuk dapat anak,Tapiiiiii... kenapa aku belum mengandung lagi...... kenapa?
Image result for berharap pada allah
Jangan macam ni ya TTC sekalian, redha, kita kena redha, kita dah usaha, jangan mengeluh , teruskan usaha, walaupun ambil masa yang lama, teruskan berusaha, teruskan berdoa, Allah sayang kita, Allah bagi kita ujian, Allah rindu kita, Allah pilih kita untuk tambah pahala, bukankah beruntungnya kita menjadi orang yang terpilih untuk menambah pahala.. Apabila kita sabar dengan ujian, makin bertambah pahala kita.. Untung.. Allah pilih kita untuk melahirkan zuriat-zuriat yang tabah,cekal, kuat semangat, pantang menyerah seperti kita dan pasangan.. Betul tak ????


Apa-apa pun, ingat, 90% datang dari doa-doa kita, manakala 10 % lagi usaha-usaha kita. Berdoa-berdoa-berdoa dan terus berdoa.... Sandarkan semuanya pada Allah ...
Image result for berharap pada allah



Monday, March 20, 2017

LANGKAH PERTAMA 2017

Image result for keep positive

Agak terlambat meng 'up' entry bagi 2017...

Sejak ada facebook, instagram dan sebagai nya, agak terkubur blog ku yang tersayang ni...

Rindu pula nak bermanja-manja dan menaip cerita-cerita yang berlaku sepanjang kehidupan ini..

Mana lah tau, kisah dan pengalaman Pia boleh dijadikan semangat buat kawan-kawan lebih2 lagi buat kawan2 yang masih mencuba untuk mendapatkan  zuriat..

Dan juga , nanti anak-anak dan cucu2 ku boleh la baca coretan ku ini, hehehehehe... malu opah...

Mac 2017 - Masih mencuba / Im still TTCian ...
April 2016 - Fail 2nd IUI
Mac 2015 - Gugur 1st IUI
2014 - My 1st step to TTC world / LPPKN my 2nd home
2013 - Im Married !!







Related Posts with Thumbnails