MY BLOG

Daisypath Friendship tickers

OUR ANNIVERSARY

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, May 19, 2013

WEDD PREP : SESI TUNGGANG LANGGANG

Memandangkan esok kami sekeluarga akan mula berpindah ke rumah resepsi iaitu rumah yang ayah Cik Pia beli tapi lama giler kami sefamily tak duduk, maka bermula la sesi tunggang langgang di rumah lama kami... kemas punya kemas, sampai sakit hidung-hidung ni.. Macam nak demam juga....

Barang-barang yang dibeli sejak tahun lepas lagi, sudah mula bersawang-sawang...hehehe.. Nasib baik berbalut elok dalam plastik......

Itu baru kemas barang-barang kawen, belum lagi sesi kemas-mengemas baju................. huhuhuhuhu..... Sedih la pula nak tinggalkan family dan rumah............ Nangissssssssssssss......





Saturday, May 18, 2013

WEDD PREP : FITTING BAJU

Hari ini dengan rasminya pergi menfitting baju....

Rumusan nya : Perlu lebih kurus lagi walaupun semua orang kata Cik Pia memang kurus.. Hakikatnya, six pack yang ada di badan hanya Cik Pia sahaja yang tahu... hehehe..

Busana Bersanding :
  1. Warna Grey Idaman Hati : Semua ok, tak perlu nak alter lagi...Cik Pia suka baju ini, sebab tak payah nak pakai korset yang ala-ala berkemban itu, terus sarung aja.. Tapi, peng-alter baju tu kata, kalau nak baju lebih nampak kemas dan terletak kat badan, cuba pakai korset gridle .. Apa kah itu???Untuk tunang Cik Pia, dia akan pakai blazer.. jeng-jeng-jeng..
Busana Bertandang :
  1. Warna Biru Turqoise : Semua ok, tapi cuma Cik Pia rasa sedikit gemuksss.... hehe.. Mungkin sebab banyak sangat bead n pearl pada semua baju, rasa macam wow, wow, wow, tembam nya Cik Pia expecially tang lengan dan six pack aka perut Cik Pia.. hehehe... Untuk tunang Cik Pia,, dia tak ada masalah, baju semua ok... Lelaki memang tak banyak komplen kot...hehehe
Apa-apa pun semua dah oke, lega sangat-sangat dah fitting semua baju, rasa macam cepat sangat masa berlalu, lagi 12 hari sahaja yang tinggal................... Yang penting,saiz dan berat badan kena maintain, kalau tak baju kena tetas lain, dan tiada adegan-adegan angkat-mengangkat ala-ala filem hindustan dalam gambar kahwin nanti.. muahahahahhahahaha..............

Wednesday, May 15, 2013

SIAPA MAHU CHECKLIST PERSIAPAN PERKAHWINAN?

Ramai yang bertanya di post ini >>> CHECKLIST PERSIAPAN PERKAHWINAN?

Boleh email di sophiaon7@yahoo.com atau misssofia87@yahoo.com...ok dear..... 

*****Maaf , limit sangat masa nk baca komen sorang-sorang.. Cik Pia akan cuba emelkan kembali pada korang................... 

Huwaaaaaaaaaaaa.......... 15 hari lagi.......... takotnyaaaaaaaaaaaa

Tuesday, May 14, 2013

WEDD PREP : APA YANG BELUM

Alhamdulillah.. Banyak dah benda-benda yang penting dah setel... Alhamdulillah...

Sekarang ini tinggal proses penghantaran kad kawen, re-confirm dengan photographers, bridal, dj, kompang dan semua yang terlibat dalam majlis Cik Pia.. waaaahhh, macam artis pula..hehehee

..... Dan juga sediakan duit aja......Duit ada, jalannnnn.........

Jenuh juga.. Kadang-kadang rasa macam tak cukup duit, nak isi minyak pun kena pinjam  dekat emak... huhuhuhu.. Nasib baik la emak baik hati bagi pinjam..hehe.. Ini lah delima nya untuk B2B yang guna totally duit gaji sendiri... Yang penting, tak pinjam sana-sini, tak payah pikir pasal nak membayar hutang lepas kawen.. Ye dak?????

CHECKLIST PERSIAPAN PERKAHWINAN

Last update : 14 Mei 2013
Ini adalah CHECKLIST PERSIAPAN PERKAHWINAN version CIK PIA.. kepada sesiapa yang mahu softcopy boleh drop your email here... Cik Pia akan respond asap... InsyaAllah..

ACARA/TARIKH/HARI/MASA

Majlis Khatam Quran & Marhaban - 31 Mei Jumaat - Lebih kurang pukul 8 pagi-11pagi
Nikah - 31 Mei Jumaat - Selepas solat Asar , lebih kurang pukul 4.30 ptg
Resepsi - 1 Jun 2013 Sabtu - 12.30 pm
Acara buka hadiah  -  1 Jun 2013 Sabtu- Lepas Isyak, lebih kurang pukul 9 malam-10malam
Bertandang - 2 Jun 2013 Ahad - 12.30 pm


TEMA SEMASA MAJLIS :

1.      Khatam Quran & Marhaban : Tak pasti lagi (Bakal Pengantin)
2.      Akad Nikah : Krim (Pengantin) , Hijau/Biru Turqoise (Family)
3.   Tahlil + Doa selamat : BEBAS
4.      Bersanding : Ungu + Silver (Pengantin) , Ungu (Family)
5.      Malam Buka Hadiah :Ungu Songket (Pengantin)
6.      Bertandang : Biru Turqoise (Pengantin), Cokelat Gold (Family)

SEBELUM KAHWIN :

1.      Kursus Kahwin Dan Sijil Kursus Kahwin (Fotostat) Done !
2.      Ambil Borang Done !
3.      Hiv Test 3 bulan Sebelum Kahwin  Done !
4.      Fotostat Ic  Done !
5.      Isi, Sediakan Dokumen2 Yang Diperlukan Dan Hantar Borang Nikah 2 bulan sebelum Kahwin Done !
6.   Surat Akuan Bujang  Done !
7.   Upah Tok Kadi selepas tamat akad nikah (ready kan dalam sampul RM115)
8.   Hantar borang nikah kat Jabatan Agama Islam Done !
9. CONFIRM BORANG NIKAH ADA PADA TOK KADI (SANGAT PENTING)

TEMPAHAN :

1.      Kad KahwinDONE !!
2.      Pelamin  DEPOSIT DONE !! Pelamin dah confirm design
3.      Baju Bersanding Full Aksesori DEPOSIT DONE !! 
4.      Jurukamera Nikah, Sanding & Outdoor DEPOSIT DONE !!
5.      Jurukamera Khatam Quran  DONE !!
6.      Makeup Nikah,Sanding, Bertandang DEPOSIT DONE !!
7.      Catering Marhaban (50 Orang Makan) Masak Sendiri Kot
8.      Catering Nikah (100 Orang Makan)  DONE!
9.      Catering Tahlil + Doa selamat (50 Orang Makan) 
10.  Catering Bersanding (1000 Orang Makan) DEPOSIT DONE !!
11.  Makan Malam Buka Hadiah (50 Orang Makan)  Apa yang ada kita makan.. hehe
12.  Bilik Pengantin DEPOSIT DONE !!
13.  Khemah Full Aksesori (Kerusi,Meja,Full Scallop,Khemah Meja Pengantin Vip)  Done !
14.  Pintu Gerbang + Walkway D├ęcor DEPOSIT DONE !! Design confirm
15.  Kompang   DONE !!
16.  Dj   DONE !! LEGA SANGAT DAH CONFIRM
17.  Silat CANCEL sebab bajet.. hehe
18.  Marhaban DONE!
19.  Bahulu  DONE !!  DAH CONFIRM DAN ORDER, NAK AMIK AJE NNT
20.  Cokelat Hantaran maybe Ferrero Rocher
21.  Kek Hantaran SECRET RECIPE KOT.. senang cite
22.  Scallop Tq Tag DONE !!
23.  Banner DEPOSIT DONE !!
24.  Guest Signature’s Board  DONE !! 
25.  Inai Tangan  DONE !!DAH CONFIRM dengan makcik saya yang selalu buat-buat inai
26. Pre Wedding- DIY

BELI :

1.      Alas Duduk Akad Nikah  Sedia Ada.. Done !
2.      Baju Nikah Perempuan Done !
3.      Veil Nikah Done !
4.      Tudung Nikah Done ! 
5.      Kasut  Nikah Done ! 
6.      Baju-Baju Family Done !  Tinggal nak jahit aje
7.      Hantaran Kasut Done !
8.      Hantaran Beg   Done !
9.      Hantaran Jam CANCEL 
10.  Hantaran Cincin Nikah Ukir Nama Done ! 
11.  Hantaran set wangian ---->> SPONSOR BY COUSIN
12.  Rehal Al-Quran Done !
13.  Karpet Bilik Done !
14.  Langsir Bilik & Rumah Done ! Dah jahit .. TQ emak sayang
15.  Bunga Manggar
16.  Batang Bunga Manggar With Span
17.  Bunga Telur Utk Tetamu Done !
18.  Bunga Telur Utk Bunga Pahar
19.  Bunga Telur Utk Vvip
20.  Cenderahati Utk Vvip  Done !
21.  Beg Utk Marhaban + VVIP
22.  Air Kotak 
23.  Telur 1000 Biji ---->> SPONSOR BY COUSIN
24.  Plastik Bag Utk Juadah Makanan Selepas Habis Majlis
25.  Alatan2 Bahan Utk Props Save The Date
26.  Alatan2 Bahan Utk Props Gambar
27.  Alatan2 Bahan Utk Photo Book + Guest Book Corner
28.  Alatan2 Bahan Utk Signage (Petunjuk Arah)
29.  Kain Utk Hiasan Tangga( Tak payah kot.. tangga aje pun)
30.  Gubahan Hantaran
31.  Pewangi Bilik
32.  Fresh Flowers Utk Bilik
34.  Post Kad Kawen OTW
35.  Cadar Katil   DONE !!
36. Karpet rumah Done !
37. Al Quran baru utk khatam Al-Quran  DONE !!
38. Kerepekss 
39. Air mineral utk minum

Monday, May 13, 2013

WEDD PREP : CONFIRMKAN BORANG NIKAH

Alhamdulillah...... 

Petang tadi call Tok Kadi, tanya dan confirmkan Tok Kadi tentang dia dah ambil belum borang nikah Cik Pia kat Pejabat Agama atau belum.. Haruuuu nanti kalau tak di ambil nya..

Alhamdulillah.... Tok Kadi yang baik hati telah ambil dan simpan dalam simpanan dia..

******B2B perlu take note ya...Ini lagi penting dari baju nikah, pelamin dan sebagainya..  Ingat kan Tok Kadi anda untuk ambil di Pejabat Agama..

Sunday, May 12, 2013

MALASSSS

wowwwww... malas menghitung hari sebenarnya...

Tolong kira kan boleh??

Tuesday, May 7, 2013

WEDD PREP : PROSES JEMPUT-MENJEMPUT

Perghhhhhhhhhhhhhh..........

Sebagai anak perempuan yang baik lagi rajin (pengsannn), proses jemput-menjemput saudara mara, jiran tetangga, kawan-kawan emak ayah wajibla menggunakan khidmat Cik Pia sebagai driver kereta memandangkan Cik Pia boleh bawa kereta ... Nak tunggu adik lelaki Cik Pia, confirm lambat lagi, sebab dia cuti lambattt lagi...

Memandangkan Cik Pia bakal pengantin baru, pasti nya Cik Pia malu tersipu-sipu malu sebab nya bila di tanya mana satu anak yang nak kawen nya, of kos la Cik Pia tunduk malu kan, tak kan nak jawab pula...

SAYA-SAYA-SAYA yang gatal nak kawen tu.........

Sesungguhnya, proses jemput-menjemput ni amat-amat meletihkan, sebab nya, kalau pergi rumah saudara mara/jiran tetangga/kawan-kawan emak ayah, confirm diorang sembang lamaaaaaaa gilerrrrr baikkkk punyaaaa.......... huwaaaaaaaaaaaaaaaa.... 1 hari dapat 2 buah rumah aja...... Ate, bila nak habis nya bagi kad.....

Friday, May 3, 2013

WEDD PREP : KUDAP-KUDAP

New Progress :
  1. Beli bekas-bekas kuih raya dalam 20 biji kat kedai borong
  2. Bakal diisi dengan kerepeks aneka macam, gula-gula, cokelat-cokelat waktu nak dekat kenduri nanti
  3. Label kan ia dengan secomel nya (anggap aja comel), boleh print atas kertas-kertas yang comel
  4. Letak bekas-bekas itu atas meja-meja kenduri yang bakal tetamu duduk
  5. Tetamu boleh makan kudap-kudap sambil-sambil gosip



Itulah aja yang mampu.... 
**********Ambil inspirasi dari Bilik Guru , yang penuh dengan kudap-kudap, bergosip sambil hilangkan stress.......hehehehe

Thursday, May 2, 2013

WEDD PREP : KOMPANG DIPALU

Hari tu kan ada cerita pasal hal kompang yang tak dapat tu .. Cik Pia tak ada la frust sangat sebab fikir, kalau kompang tak ada, boleh guna cd dari PA System aja kan...Bagitahu En Tunang, kompang tak dapat, tak ada sebab full la tarikh 1 Jun... 

2 hari lepas itu, tup-tup, En Tunang bagitahu, dia dah dapatkan Kumpulan Kompang untuk sanding belah Cik Pia..................

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa........... Cepat dan tangkas u.................. Ini mesti En Tunang yang terlebih kecewa sebab tak ada kompang dipalu masa dia berarak...... cissssssssssssssssssss.....

**********Bila nak dekat-dekat kawen ni, korang ada tak rasa macam betul ke dia tu pilihan kita, betul ke apa yang kita sedang buat ini?? emmmmmmmm.... Mainan perasaan kot

Wednesday, May 1, 2013

WEDD PREP : POSTO POSTO


Cuti Hari Pekerja.. Cik Pia tak cuti pun sebab siap-siap kan kad nak hantar kat saudara mara &  kawan-kawan.. Siapa lagi yang belum send alamat kepada Cik Pia, boleh la berbuat demikian ye.............. send kat email misssofia87@gmail.com


Miowwwwwwwwwww.... 
30 HARI LAGI !!!!!!!!!!!!
Apa pun tak boleh !!!!!!!!
Related Posts with Thumbnails