MY BLOG

Daisypath Friendship tickers

OUR ANNIVERSARY

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, December 5, 2013

REVIEW REVIEW REVIEW ....

OMG !!!
 
Dah 6 bulan kawen, review pasal kawen semua, Puan Pia belum buat habis lagi...Ampunnnnn.....
 
Puan Pia akan  buat dengan segera ok...
 
Terlampau busy dengan kerjaya guru, habis tak buat review semua.. hehehe... Nasib baik ada masa cuti sekolah, boleh la marathon review kawen semua ok !!!
 
Lupa kan semua pasal kesedihan-kesedihan, mari kita buka buku baru yang lebih mantap dan bersemangat !!!
 
Terima kasih rakan-rakan blogger yang memahami diri ku, memberi kata-kata semangat dan dorongan !!! Yeaaahhh2, I can do it !!!
 
 
Bak kata kakak Puan Pia, jangan dipikir kan sangat !! Allah akan bagi rezeki anak itu tepat pada masanya...Just enjoy every single moment with your love one !! Nanti dah anak, tak boleh nk berdua-duaan ...... Mungkin masa sekarang ini, Allah bagi masa pada Puan Pia dan suami untuk bentuk dahulu acuan keluarga sendiri, kumpul duit, stabil kan ekonomi, mengenali pasangan (sebab masa sebelum kawen, xsempat nak berkenal-kenalan) dan yang paling penting, Allah akan beri rezeki anak tepat pada masanya.. Hanya Allah sahaja yang tahu samada kita dah cukup bersedia atau belum..Allah adalah sebaik-baik perancang kehidupan.. Siapa kita untuk menentukannya... Kita cuma yang berusaha dan selebihnya serahkan sahaja pada Allah... (Usaha tetap usaha ok !!!! )
 
Teringat masa Puan Pia sekolah-Universiti-masuk kerja... Tak sempat nak mengejar cinta, kadang-kadang pikir juga, bila dah masuk satu tahun ke satu tahun yang lain, tak ada lagi pacarnya... Tengok kawan-kawan semua dah berpunya dan berkahwin... Kadang-kadang fikir juga nak cari yang steady, tapi Allah belum temukan.....  Cuba kawan dengan orang lain pun tak menjadi juga.. Tapi dengan suami Puan Pia ni,Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya.. Itulah jodoh yang ditetapkan oleh Allah.. Kalau Puan Pia boleh bersabar untuk mendapatkan cinta yang halal, kenapa Puan Pia tak boleh sabar sikit aja lagi untuk dapat anak.. InsyaAllah.... Puan Pia pasti....
 
 
P/S :: I Love You , Baby !! Come to mama !!! Ececeeh !!!

Monday, December 2, 2013

DUHAI HATI, BERHENTI BERSEDIH LAGI

Semalam, tak tahu kenapa, laju betul air mata ini mengalir di hadapan emak kesayangan..
Teresak-esak menangis macam ada yang tak kena.. Bukan sebab dipukul/dicerca/dimaki tapi hanya sebab sudah 6 bulan berkahwin masih belum ada tanda-tanda dikurniakan anak..... Ya Allah, sungguh kecil aku sehingga menidakkan keagungan -MU... Bukan sebab 6 bulan itu, tapi sebab mata-mata luar yang memandang, kata-kata orang luar yang berfikiran macam-macam terhadap aku.. Ya Allah, aku lebih memikirkan hati manusia dari MU YA ALLAH...
 
Semalam, masa kami tidur, dalam baringanku, laju betul air mata mengalir.. Suami menepuk-nepuk badan ku untuk tidur , dan tak pasti dia tahu atau tidak aku dalam tangisan.. Sungguh kecewa agaknya dia, kalau tahu aku menangis untuk hal itu... 6 bulan berkahwin masih belum dikurniakan rezeki anak.... 6 bulan juga berjanji untuk tidak menangis lagi...  Aku tewas dengan janji itu.... Maaf abang, sayang tak kuat untuk tepis semua ini..
 
Semalam, aku bangun dari duka, bangun dari kesedihan... ALLAH itu lebih berkuasa, dia adalah perancang yang terbaik.. Aku diberi oleh NYA keluarga yang harmoni, ibu bapa dan adik beradik yang penyayang, suami yang terbaik dan setia, keluarga mertua yang meyayangi ku, kerjaya yang stabil, kewangan yang mencukupi, sahabat-sahabat yang mendamaikan.. Aku lupa, aku lupa untuk bersyukur.. Ini juga rezeki.. Ya ALLAH , aku berjanji YA ALLAH , untuk tidak mempersoalkan nya lagi.. Aku akan cuba...  Aku yakin dengan janji-janji MU.. InsyaAllah, ALLAH telah menetapkan rezeki yang terbaik buat diri kami....
 

Monday, November 4, 2013

AWAL MUHARRAM, AWAL PENGHIJRAHAN

 
InsyaAllah, sama-sama kita amalkan..
Semoga tahun-tahun yang sebelum ini, diterima amal ibadat ku dan kami semua..
Semoga tahun-tahun yang akan dating adalah lebih baik dan bermakna buat Puan Pia sekeluarga.. Amin..
 
Harapan ku::
Semoga menjadi insan yang lebih dekat dengan Penciptaku
Semoga menjadi isteri yang lebih baik kepada suami tersayang ku..
Semoga menjadi anak, menantu, serta insa yang lebih baik lagi..
Semoga diberi kan anugerah  anak yang melimpah ruah oleh-Mu...
Serta sentiasa dipermudahkan setiap urusan yang dibuat oleh ku
Amin..............

Wednesday, October 30, 2013

GUEST BOOK CORNER

My DIY Guest Book Corner
Comey ke idok????
 
 
Board yang ada gambar Pre-Wedding kami di letakkan atas easel itu....
Sebenarnya , kena tulis dalam Guest Book atas meja itu...
 
 
 Cameraman lupa nak snap gambar Guest Book tu.....
 
 
 
Ini adalah papan putih dan papan hitam... Depan belakang ada tau...
Ini pula ala-ala bunting la.... Cik Puan letak kat walkway yang ada karpet itu....
 
Comey ke idok??
Ada siapa-siapa nak sewa easel dan papan putih ni tak???
Cik Puan bagi best price punya.. PM me at sophiaon7@yahoo.com ok!!!

Sunday, October 20, 2013

ENJOY MARRIED LIFE WITH YOUR LOVE ONE

Masa dulu-dulu sebelum kawen, kita jauh abang, jauh sangat-sangat................
 
Kita jarakkan hubungan , kita bataskan pergaulan, kita simpan semua ini untuk merasai rasa nikmat perkahwinan.....
 
Dulu, kita panggil 'awak, saya' ... Sekarang kita 'abang,sayang' sampai tak boleh lekang dari mulut..Perkataan yang paling indah kita sebut setiap saat, masa dan ketika, dalam doa sentiasa ada ruang untuk kita berdua....
 
Dulu, kita jalan jauh-jauh, sorang kanan, sorang kiri, sorang ke depan, sorang kebelakang........... Kini kita jalan sama-sama, berpimpinan tangan menyelusuri setiap saat susah dan senang bersama-sama....
 
Kini, kita telah halal dan selama-lamanya akan kekal sebagai suami-isteri.. Kita merasai nikmat perkahwinan ini, kita akan sama-sama bina impian hidup kita, sama-sama bangun dan duduk dalam sedih mahupun gembira.. Kita akan bersama-sama abang, jangan risau, Allah akan sentiasa bersama-sama dengan orang yang bersabar dan berusaha....
 
 
Terimakasih Allah swt yang mengurniakan aku lelaki ini untuk bergelar suamiku untuk selama-lamanya..Rasa kasih dan sayang ku hanya untuk mu abang....
 
p/s:: sedihnya nak tinggalkan abang ku sorang-sorang kat rumah sebab kena pergi kursus 5 hari ... huhuhuhu...
 
 
 
 
 

Monday, October 7, 2013

JANJI ALLAH

Dalam kehidupan ini, ada dua perkara yang kita tidak boleh pertikaikan ..
 
Yang pertama, JODOH...
 
Yang kedua, ANAK....
 
P/S: Mengharapkan keajaiban dan keagungan Yang Maha Esa disebalik usaha yang gigih.. Pencipta bagi sekalian mahkluk dan alam... Aku yakin dengan janji-Mu..
 
Semoga Allah merahmati dan memberkati kebahagian rumah tangga ku, memelihara kerukunan rumah tangga ku dan mengurniakan zuriat-zuriat yang soleh dan solehah... Amin.................

 
 
 

Monday, August 26, 2013

REVIEW : PAKEJ PELAMIN

Ini part yang paling penting sekali oke dalam perkahwinan, sebab apa, sebab orang-orang yang datang selain dari tengok pengantin adalah diorang nak tengok pelamin rupanya macamna...
 
Lama juga sebenarnya nak cari pakej pelamin yang benar-benar memikat hati dan perasaan Cik Pia.. Konsep Cik Pia senang aja, tak mahu yang terlalu sarat, nak yang simple aja, dan yang penting pakej nya murah oke !!!! Cik Pia kan pengantin bajet, tak mahu lah yang mahal-mahal sampai beribu riban..hehehehe..
 
Alkisah nya, Cik Pia pun pergilah mencari dengan En Tunang berhari-hari, tapi tak ada satu pun yang memikat hati, baik dari segi harga mahupun layanan.. Iyalah, kita datang pakai myvi dan saga aja, mana deme tengok, ye dak? hehehe..
 
Last sekali, Cik Pia pergi dengan emak Cik Pia.. Kami pun pergilah menjengah ke Ayu Wedding Planner  ... Ingat kan nak tengok-tengok aja, sebab tengok dalam FB diorang, feed back sangat baik oke.. Jadi, berbual-bual la kami dengan owner butik nya, Abang Wan nama diberi.. hehehehe.. Tapi, memang betul ... Layanan sangat bagus oke, tip top , 100 % A++++ oke !!!! Emak pun terus setuju, tolong Cik Pia yang sengkek ni bayar  deposit RM 200...hehehehe..
 
Apa yang Cik Pia dapat :
 
Pelamin, Baju sepasang dengan aksesori-aksesori semua , makeup 1x, banner, Walkway Decoration + Red Carpet, Pintu Gerbang, Hiasan Bilik Tidur dan semua nya itu dengan harga RM 2200 oke.. Murah tak murah ??????
 
Memandangkan Cik Pia nak juga buat pelamin dalam rumah, jadi Cik Pia kena request pelamin yang comey-comey aja, sebab nya rumah kecik aja....
 
 
My simple pelamin & yes I LOVE IT !!!
 

 
Bilik pun kecik, jadi Cik Pia request yang simple jugak tak mahu crowded sangat oke !!!
Baju pujaan hati walaupun banyak tentangan warna pada awal pemilihan..heeheee...
 
Secara keseluruhannya, Cik Pia memang 100 % berpuas hati dengan pakej dari Ayu Wedding Planner  ni sebab nya satu aja :
 
Servis yang sangat-sangat meyakinkan dan layanan yang sangat bagus dari owner dan staff.. Sepanjang Cik Pia bekerjasama dengan diorang baik dalam FB, Whatsapp  atau face to face dengan diorang, diorang sangat-sangat menyenangkan oke.. Tak la macam sesetengah bridal yang sebelum kita ambil pakej, mulut manis, lepas aja dapat tangkap kita, janji kemana, semua pun menghilang..
 
Setakat ni, feed back dari kawan-kawan Cik Pia yang ambil dekat dia pun sangat-sangat baik oke .....
 
 
 
 

REVIEW: MALAM BERINAI

 
Gambar dari hp aja...

Fuyyooo, macam artis sangat kan ada malam berinai bagai.. Saja-saja buat poyo camni, padahal biasa-biasa aja tau....
 
Kebetulan , pelamin semua dah pasang hari Selasa lagi (majlis hari Jumaat tau), jadi pakai la inai hari Rabu, awal gila, tapi tak apa, sebab inai yang Cik Pia pakai ni, lagi lama pakai, lagi merah tau... Susah nak luntur sikit....
 
Malam berinai tu, datang la keluarga along dan saudara mara terdekat, tak ramai pun
, geli-geli aja, menengok pia diinai kan.. hehehe.. kelakar pun ada, sebab kena baring semua tau, sebab Cik Pia inai 10 jari tangan dan 10 jari kaki... Seksa betul sebab tak ley nak buat apa, dah la berinai depan pelamin, last sekali tertidur depan pelamin tu..hehehehe...
 
 
 
 
Makcik yang pakai tudung merah tu saudara belah ayah, Makcik Zah namanya.. dia la yang menginai kan Cik Pia sampai lebammmm.. hehehehehehehe..Dia memang suka berinai, asal habis aja inai kat tangan dia, dia inai lagi, habis lagi dia inai lagi.. Perghhhhhh, hebat tak hebat....
 
 
Tengok tu tangan dia....
 
Tapi, Cik Pia tak suka buat henna kat tangan tu, tak nampak keaslian inai itu... Cewaaaahhhhh....
 
Tapi, bila dah malam nak tidur, tak senang nak tidur Cik Pia ni.. Asyik-asyik nak bukak inai, asyik-asyik nak tengok hasilnya...
 
 
Tangan Cik Pia yang hitam ni nampak macam putih sikit pula bila pakai inai...hehehehe...
  
Kos malam berinai : FOC (kata saudara..hehehehe.. TQVM Makcik Zah)
 
 

REVIEW : ALBUM GAMBAR DAH SIAP

Weeeeeehhhhhhuuu, album gambar untuk kesemua majlis dah siap !!! Best sangat-sangat, baru senang nak review... weeeeeehhhhhhuuu...

Tunggu nooooo.......
Yeaaaayyyyyy.......
Jom p sanding lagi sekali cik abang!! hehehehe


Wednesday, August 21, 2013

Alhamdulillah.. Banyak benda dah settle..

Alhamdulillah.. Dapat juga cik pia men-sent CHECKLIST PERKAHWINAN yang tengah hot tu.....HOT la sangat kan.... Sampai lebam-lebam la juga jari tangan Cik Pia ni..hehehehehehe..  Pada B2B yang nak , boleh terus emelkan pada sophiaon7@yahoo.com ok... Jangan malu-malu, segan-segan ok..
 
Alhamdulillah.. Dalam 2 bulan lebih perkahwinan, banyak juga benda-benda yang dah setel..
Antaranya :
1) Rumah sewa : Dapat menyewa dekat taman yang banyak melayu, mydin, dan semua kemudahan yang menyenangkan.. Alhamdulillah.... Walaupun sewa agak mahal sikit RM 450, tapi berbaloi la juga dengan semua-semua yang dapat ni..
2) Barang-barang rumah : Banyak guna barang-barang dan juga hadiah-hadiah yang dapat dari perkahwinan... Boleh dikatakan, semua barang-barang dating dari hadiah-hadiah kawen.. Alhamdulillah..Paling syok, emak ayah bagi TV, Televisyen, kabinet TV, dan barang-barang keperluan lain.. Sebabnya, emak ayah cik pia kan dah pindah rumah, jadi bagi la kat kami semua-semua ni.. Alhamdulillah..
 
Cuma, rezeki anak aja belum melekat lagi.. InsyaAllah, berusaha lagi..... jeng-jeng-jeng..hehehehee...
 
 

Friday, August 2, 2013

REVIEW : BAJU AKAD NIKAH

Dah 2 bulan kawen baru nak review.. Cik Pia dan bersemangat kembali okeh....
 
Mai Cik Pia cerita pasal baju akad nikah Cik Pia dulu oke.....
 
Ramai yang puji persalinan akad nikah Cik Pia cantik dan menawan, pasti mahal.. (ntah betul,ntah tidak deme memuji ni...hehehehe...)
 
Percaya lah, Cik Pia hanya beli BAJU KURUNG MODEN yang dah ready made kat UO Mall harga RM 150, lepas tu beli shawl RM 5 dekat pasar malam, beli kasut warna krim harga RM 49.90 kat Red Modani UO Mall, lace pula dapat masa hantaran bertunang, dan makeup dari Kak Lynn harga RM 180... Hehehehehe...
 
Percayalah, kadang-kadang , benda murah pun cantik dan bergaya apa...(angkat bakul sendiri nampak)
 
Yang penting, B2B sekalian kena pandai berjimat dan cuba mix dan match.. Tak semestinya kena beli dan pakai baju ikut trend terkini.... Bagi Cik Pia pula, asal selesa dipakai dan rasa yakin dan rasa cantik semestinya.... hehehehe...
 
Yang paling best, masa akad nikah, Cik Pia selesa duduk bersimpuh dengan baju akad nikah dan tudung yang dipakai..... Tak ada lah rasa ketat dan 'spare tayar' nampak kiri dan kanan...hehehehehe.. satu lagi, tak payah pikir pasal shawl yang dipakai, sebab shawl ni jenis melekap kat muka, tak payah pikir, senget ke apa ke, dan yang paling penting En Suami senang nak cium nanti, tak adalah cium atas awning kan???? hehehehe
 
 
2 bulan yang berlalu dengan indah .. Semoga rasa cinta ini terus mekar dan bertambah dari hari ke hari sampai hujung nyawa kita.. Amin...
 
 
 

RAYA MODE

Wahhhhhh.. raya tinggal lagi berapa hari la.. Excited sangat tahun ni nak beraya sebab nya tahun ni first time oke Cik Pia beraya sebagai isteri dan menantu.. Wahhhhhhh.. excited sangat oke sampai tak ada baju raya nak beli sebab sibuk shopping baju raya En Suami dulu...... Tak apa lah, asal En Suami happy.. Lagipun Cik Pia banyak sangat baju kurung nya, boleh la pakai, bukan orang tahu pun tu baju harian atau raya..hehehe.. save bajet.... Kuih raya pun beli banyak-banyak untuk bawa balik pada keluarga mertua sampai terlupa pada rumah sendiri...
 
Opppppsssss.... Cik Pia sekarang dah dapat rumah sewa tau.. tapi, tak duduk lagi, masuk barang-barang aja dulu.... Lepas raya ni , InsyaAllah, jemput datang beraya tau....
 
Bila dah start kawen dan duduk berdua ni, banyak benda kena pikir, terutama sekali bab kewangan.... Kena bajet betul-betul.. Selama 2 bulan, duduk sebumbung ni, tak ada lah masalah kewangan sangat, walaupun dah bajet betul-betul tapi ada juga yang tersasar-sasar sikit sebab nya bulan Ramadhan kan, nafsu berbelanja tu tak hilang.....
 
Ohhhh.. nak raya ni lagi la nak paki duit banyak oke, iyalah, nak beli barang rumah, nak bagi duit raya, nak isi minyak kereta, dan benda-benda lain yang kadang-kadang on the spot nak guna kan....
 
Semoga Allah memperlimpahkan rezeki kepada kami sekeluarga, di berkati dan di redhai setiap rezeki yang diberikan .. Amin......
 
 
p/s::::: Semoga ada rezeki dapat baby pula pas ni.. Excited nya nak tunggu next UPT test......

Wednesday, July 24, 2013

TANDA-TANDA

Hari itu en suami muntah-muntah, loya-loya, pening-pening... Aduhaiiii, menakutkan macam pembawakan budak katanya.... Period pun ada la missing 2 hari... Dah excited nak beli prenancy test kit DAH...

Sekaliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...... Periodddddd esoknya... Adeiiiiiiiii...... 

Friday, July 19, 2013

MINTA CHECKLIST PERKAHWINAN

Ramai B2B yang minta softcopy checklist perkahwinan.. Sori....... Cik Pia lambat sebab sibuk sikit... Okeh, akan di send secepat mungkin.. Petang ini juga.. InsyaAllah...

Wednesday, July 10, 2013

NAK BABY

Alhamdulillah... Gembira dan teruja tengok kawan-kawan yang dah kawen, baru kawen semua dah start pregnant..Bestnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa................... Cik Pia pun nakkkkkkkkkkkkk....

Doa-doa kan Cik Pia ye semua bloggers... Nak baby jugaaaaa.....Aminnnn............

Semoga Ramadhan tahun ini membawa keberkatan dan rahmat dalam rumah tangga Cik Pia.. amin.....

Friday, July 5, 2013

REVIEW : MAKEUP

Alhamdulillah...........
Makeup la perkara yang paling penting sekali dalam banyak-banyak preparation kawen.. Sebab , kalau makeup tak cantik, habis runtun semua benda-benda yang cantik..hehehe.. sebab nya semua orang kan nak tengok pengantin perempuan.. kekekekekeke..

Sebenarnya, tempah makeup dengan junior Cik Pia.... Makeup dia memang gojes sangat.... Suka sangat tengok makeup-makeup dia, sebab nya , semua nya soft dan cantik gile semua. Semua orang jadi gojes ok bila kena sentuhan junior Cik Pia ni.. Cik Pia amik pakej dengan dia nikah + sanding + bertandang.. Dah order lama dah dengan dia dari tahun lepas lagi, sebab dia ni memang ramai giler orang tempah plus dia pun student lagi... pack jadual nya..

Nak dijadikan cerita, lagi seminggu nak kawen, dia mesej bagitahu tak dapat makeup sebab, dia ada presentation, gileeee menakutkan ..Blur gila time tu sebab tak tahu nak call sapa untuk makeup Cik Pia.. rasa macam nak nangis aja dan nak makeup sendiri aja.. huhuhuhuhu.. Dah la lagi seminggu...

Nasib baik buku kecik preparation kawen Cik Pia masih ada nombor-nombor fon mak andam yang gojes - mojes, cepat-cepat call, nasib baik masih kosong.. Tempah la untuk makeup nikah...Nasib baik ada kak Lynn...

Alhamdulillah, sebab dapat makeup yang macam Cik Pia nak plus gojes jugak..... hehehehe..... (puji diri sendiri)...

Pada sesiapa yang nak booking MUA Cik Pia ni, memang dialu-alukan...tak rugi kome...

Makeup akad nikah : Kak Lyyn 
Makeup bersanding + bertandang : Bihan  
Makeup outdoor : Ayu Wedding Planner

Nanti Cik Pia review lagi pasal diorang bertiga plus gambar sekali....... Yang pasti memang puas hatiiiiiii...............Makeup tak cair, tak berlemuih, best sangat2.....

Wednesday, June 19, 2013

SELAMAT SUDAH


Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi................ 
 Setelah hari 2 minggu 5 hari, baru nak update pasal hal-hal kawen..
 Biasalah, honeymoon lama sangat.. kekekekeke..

Will be review all the lovely things oke !! Stay tuned.....

Sunday, May 19, 2013

WEDD PREP : SESI TUNGGANG LANGGANG

Memandangkan esok kami sekeluarga akan mula berpindah ke rumah resepsi iaitu rumah yang ayah Cik Pia beli tapi lama giler kami sefamily tak duduk, maka bermula la sesi tunggang langgang di rumah lama kami... kemas punya kemas, sampai sakit hidung-hidung ni.. Macam nak demam juga....

Barang-barang yang dibeli sejak tahun lepas lagi, sudah mula bersawang-sawang...hehehe.. Nasib baik berbalut elok dalam plastik......

Itu baru kemas barang-barang kawen, belum lagi sesi kemas-mengemas baju................. huhuhuhuhu..... Sedih la pula nak tinggalkan family dan rumah............ Nangissssssssssssss......





Saturday, May 18, 2013

WEDD PREP : FITTING BAJU

Hari ini dengan rasminya pergi menfitting baju....

Rumusan nya : Perlu lebih kurus lagi walaupun semua orang kata Cik Pia memang kurus.. Hakikatnya, six pack yang ada di badan hanya Cik Pia sahaja yang tahu... hehehe..

Busana Bersanding :
  1. Warna Grey Idaman Hati : Semua ok, tak perlu nak alter lagi...Cik Pia suka baju ini, sebab tak payah nak pakai korset yang ala-ala berkemban itu, terus sarung aja.. Tapi, peng-alter baju tu kata, kalau nak baju lebih nampak kemas dan terletak kat badan, cuba pakai korset gridle .. Apa kah itu???Untuk tunang Cik Pia, dia akan pakai blazer.. jeng-jeng-jeng..
Busana Bertandang :
  1. Warna Biru Turqoise : Semua ok, tapi cuma Cik Pia rasa sedikit gemuksss.... hehe.. Mungkin sebab banyak sangat bead n pearl pada semua baju, rasa macam wow, wow, wow, tembam nya Cik Pia expecially tang lengan dan six pack aka perut Cik Pia.. hehehe... Untuk tunang Cik Pia,, dia tak ada masalah, baju semua ok... Lelaki memang tak banyak komplen kot...hehehe
Apa-apa pun semua dah oke, lega sangat-sangat dah fitting semua baju, rasa macam cepat sangat masa berlalu, lagi 12 hari sahaja yang tinggal................... Yang penting,saiz dan berat badan kena maintain, kalau tak baju kena tetas lain, dan tiada adegan-adegan angkat-mengangkat ala-ala filem hindustan dalam gambar kahwin nanti.. muahahahahhahahaha..............

Wednesday, May 15, 2013

SIAPA MAHU CHECKLIST PERSIAPAN PERKAHWINAN?

Ramai yang bertanya di post ini >>> CHECKLIST PERSIAPAN PERKAHWINAN?

Boleh email di sophiaon7@yahoo.com atau misssofia87@yahoo.com...ok dear..... 

*****Maaf , limit sangat masa nk baca komen sorang-sorang.. Cik Pia akan cuba emelkan kembali pada korang................... 

Huwaaaaaaaaaaaa.......... 15 hari lagi.......... takotnyaaaaaaaaaaaa

Tuesday, May 14, 2013

WEDD PREP : APA YANG BELUM

Alhamdulillah.. Banyak dah benda-benda yang penting dah setel... Alhamdulillah...

Sekarang ini tinggal proses penghantaran kad kawen, re-confirm dengan photographers, bridal, dj, kompang dan semua yang terlibat dalam majlis Cik Pia.. waaaahhh, macam artis pula..hehehee

..... Dan juga sediakan duit aja......Duit ada, jalannnnn.........

Jenuh juga.. Kadang-kadang rasa macam tak cukup duit, nak isi minyak pun kena pinjam  dekat emak... huhuhuhu.. Nasib baik la emak baik hati bagi pinjam..hehe.. Ini lah delima nya untuk B2B yang guna totally duit gaji sendiri... Yang penting, tak pinjam sana-sini, tak payah pikir pasal nak membayar hutang lepas kawen.. Ye dak?????

CHECKLIST PERSIAPAN PERKAHWINAN

Last update : 14 Mei 2013
Ini adalah CHECKLIST PERSIAPAN PERKAHWINAN version CIK PIA.. kepada sesiapa yang mahu softcopy boleh drop your email here... Cik Pia akan respond asap... InsyaAllah..

ACARA/TARIKH/HARI/MASA

Majlis Khatam Quran & Marhaban - 31 Mei Jumaat - Lebih kurang pukul 8 pagi-11pagi
Nikah - 31 Mei Jumaat - Selepas solat Asar , lebih kurang pukul 4.30 ptg
Resepsi - 1 Jun 2013 Sabtu - 12.30 pm
Acara buka hadiah  -  1 Jun 2013 Sabtu- Lepas Isyak, lebih kurang pukul 9 malam-10malam
Bertandang - 2 Jun 2013 Ahad - 12.30 pm


TEMA SEMASA MAJLIS :

1.      Khatam Quran & Marhaban : Tak pasti lagi (Bakal Pengantin)
2.      Akad Nikah : Krim (Pengantin) , Hijau/Biru Turqoise (Family)
3.   Tahlil + Doa selamat : BEBAS
4.      Bersanding : Ungu + Silver (Pengantin) , Ungu (Family)
5.      Malam Buka Hadiah :Ungu Songket (Pengantin)
6.      Bertandang : Biru Turqoise (Pengantin), Cokelat Gold (Family)

SEBELUM KAHWIN :

1.      Kursus Kahwin Dan Sijil Kursus Kahwin (Fotostat) Done !
2.      Ambil Borang Done !
3.      Hiv Test 3 bulan Sebelum Kahwin  Done !
4.      Fotostat Ic  Done !
5.      Isi, Sediakan Dokumen2 Yang Diperlukan Dan Hantar Borang Nikah 2 bulan sebelum Kahwin Done !
6.   Surat Akuan Bujang  Done !
7.   Upah Tok Kadi selepas tamat akad nikah (ready kan dalam sampul RM115)
8.   Hantar borang nikah kat Jabatan Agama Islam Done !
9. CONFIRM BORANG NIKAH ADA PADA TOK KADI (SANGAT PENTING)

TEMPAHAN :

1.      Kad KahwinDONE !!
2.      Pelamin  DEPOSIT DONE !! Pelamin dah confirm design
3.      Baju Bersanding Full Aksesori DEPOSIT DONE !! 
4.      Jurukamera Nikah, Sanding & Outdoor DEPOSIT DONE !!
5.      Jurukamera Khatam Quran  DONE !!
6.      Makeup Nikah,Sanding, Bertandang DEPOSIT DONE !!
7.      Catering Marhaban (50 Orang Makan) Masak Sendiri Kot
8.      Catering Nikah (100 Orang Makan)  DONE!
9.      Catering Tahlil + Doa selamat (50 Orang Makan) 
10.  Catering Bersanding (1000 Orang Makan) DEPOSIT DONE !!
11.  Makan Malam Buka Hadiah (50 Orang Makan)  Apa yang ada kita makan.. hehe
12.  Bilik Pengantin DEPOSIT DONE !!
13.  Khemah Full Aksesori (Kerusi,Meja,Full Scallop,Khemah Meja Pengantin Vip)  Done !
14.  Pintu Gerbang + Walkway D├ęcor DEPOSIT DONE !! Design confirm
15.  Kompang   DONE !!
16.  Dj   DONE !! LEGA SANGAT DAH CONFIRM
17.  Silat CANCEL sebab bajet.. hehe
18.  Marhaban DONE!
19.  Bahulu  DONE !!  DAH CONFIRM DAN ORDER, NAK AMIK AJE NNT
20.  Cokelat Hantaran maybe Ferrero Rocher
21.  Kek Hantaran SECRET RECIPE KOT.. senang cite
22.  Scallop Tq Tag DONE !!
23.  Banner DEPOSIT DONE !!
24.  Guest Signature’s Board  DONE !! 
25.  Inai Tangan  DONE !!DAH CONFIRM dengan makcik saya yang selalu buat-buat inai
26. Pre Wedding- DIY

BELI :

1.      Alas Duduk Akad Nikah  Sedia Ada.. Done !
2.      Baju Nikah Perempuan Done !
3.      Veil Nikah Done !
4.      Tudung Nikah Done ! 
5.      Kasut  Nikah Done ! 
6.      Baju-Baju Family Done !  Tinggal nak jahit aje
7.      Hantaran Kasut Done !
8.      Hantaran Beg   Done !
9.      Hantaran Jam CANCEL 
10.  Hantaran Cincin Nikah Ukir Nama Done ! 
11.  Hantaran set wangian ---->> SPONSOR BY COUSIN
12.  Rehal Al-Quran Done !
13.  Karpet Bilik Done !
14.  Langsir Bilik & Rumah Done ! Dah jahit .. TQ emak sayang
15.  Bunga Manggar
16.  Batang Bunga Manggar With Span
17.  Bunga Telur Utk Tetamu Done !
18.  Bunga Telur Utk Bunga Pahar
19.  Bunga Telur Utk Vvip
20.  Cenderahati Utk Vvip  Done !
21.  Beg Utk Marhaban + VVIP
22.  Air Kotak 
23.  Telur 1000 Biji ---->> SPONSOR BY COUSIN
24.  Plastik Bag Utk Juadah Makanan Selepas Habis Majlis
25.  Alatan2 Bahan Utk Props Save The Date
26.  Alatan2 Bahan Utk Props Gambar
27.  Alatan2 Bahan Utk Photo Book + Guest Book Corner
28.  Alatan2 Bahan Utk Signage (Petunjuk Arah)
29.  Kain Utk Hiasan Tangga( Tak payah kot.. tangga aje pun)
30.  Gubahan Hantaran
31.  Pewangi Bilik
32.  Fresh Flowers Utk Bilik
34.  Post Kad Kawen OTW
35.  Cadar Katil   DONE !!
36. Karpet rumah Done !
37. Al Quran baru utk khatam Al-Quran  DONE !!
38. Kerepekss 
39. Air mineral utk minum
Related Posts with Thumbnails