MY BLOG

Daisypath Friendship tickers

OUR ANNIVERSARY

Daisypath Anniversary tickers

Friday, August 12, 2016

2nd IUI GAGAL LAGI

Ya.........

Kecundang lagi.......

Dimana silapnya, Pia pun tak pasti....

Mungkin belum tiba rezekinya lagi.....

Ia pasti ada, cuma tidak tahu bila masa nya yang paling tepat ......

Give up?? Neverrrrrrrrrrrrr

Walaupun terpaksa menunggu bertahun-tahun lagi, guna beribu-ribu duit lagi, tidak akan kami berputus asa...

Ada banyak lagi usaha yang belum Pia lakukan......

Teruskan berjuang,,,, bila tersungkur !!!!!!!


Sunday, June 12, 2016

RAMADHAN DAN TTC


Baru je berangan besar untuk puasa penuh tahun ni, tapi tetiba dapat cuti la pula... Adeiiiiiii, sadis-sadis.. tak apa, tak apa, tak apa... Think positif selalu... manalah tahu Allah nak beri peluang cuti puas-puas, nanti tahun-tahun akan datang mana la tahu dapat puasa penuh sokmo kan ? hehehehe........angan-angan kena ada tau ...... 
Selain daripada dapat beribadat di bulan puasa, sebenarnya, puasa ini juga baik untuk TTCian tau.... Sebab tu, TTCian digalakkan untuk berpuasa untuk mendapatkan anak, sebab bila kita puasa, proses detox akan berlaku dalam badan, proses detox ni penting sebab ia mengeluarkan toksin-toksin yang berada dalam badan yang menganggu kesuburan rahim.. Penting tau, nak mengandung bukan nya kena BD selalu sahaja, tapi untuk TTCian, rahim yang sihat sangat-sangat penting oke!!!! Rahim tak sihat, rahim tak subur, rahim banyak toksin, apa produk mahal yang kita makan pun tetap tak mau jalan ye...... Ingat tu ye TTCian semua... tapi, apa-apa pun semuanya berlaku dengan izin Allah jua ye.... Ramai juga rakan-rakan Pia yang berjaya hamil semasa bulan puasa ini.. Kuasa Allah, Rezeki dariNya sudah tiba... 

Sebelum buka puasa tu, lagi 5-10 minit sebelum tu, janganlah lupa untuk berdoa kepada yang Maha Esa yang memberikan kita nikmat rezeki makanan, duit, pakaian dan semua nikmat dunia, dan jangan lupa untuk berdoa apa sahaja yang kita mahu, kerana waktu yang mustajab untuk berdoa adalah ketika sebelum berbuka puasa dan ketika bersahur... Berdoalah, berdoalah, berdoalah, berdoalah .......
Tapi, bila buka puasa tu, jangan lah taram semua makanan dan minuman ye, ke laut la nampak gaya nya......

Selamat berpuasa kepada semua TTCian, jangan putus asa walaupun bendera merah datang bulan ini, teruskan beribadat dan meraih pahalaNya pada bulan yang mulia ini... Mana tahu, ada doa-doa kita yang dimakbulkan Allah swt... Aminnnn....


*** TVM google untuk semua gambar-gambar

Tuesday, June 7, 2016

HAPPY 3rd ANNIVERSARY


Alhamdulillah...

Ku panjatkan rasa syukur buat Yang Maha Esa...

Atas pinjaman 3 tahun ini sebagai suami dan isteri....

Semoga Allah menambahkan rahmat dan rezeki dalam rumahtangga ku..

Bukan mudah sebenarnya membina sebuah rumahtangga, lebih-lebih lagi jika ada pasang surut,  dilanda  angin taufan, puting beliung , banjir kilat dan sebagainya.. Hanya kesabaran yang tinggi menjadi benteng pertahanan untuk memperkukuhkan ikatan perkahwinan...


Blok kehidupan kita adalah berbeza-beza, tetapi saiznya tetap sama sahaja Allah bagi, sama rata, ADIL...

Dugaan kami mungkin belum dikurniakan zuriat anak, tetapi Alhamdulillah, rezeki lain Allah permudahkan, cukup sumber rezeki, ada tempat perlindungan dan aset perjalanan.. Alhamdulillah, aku yakin satu hari nanti yang palingggg tepat Allah pasti akan memberikan kami rezeki zuriat anak... Amin... Bukan kami sahaja, malah untuk semua kawan-kawan TTCIAN yang lain...

Apabila menginjak angka 3 tahun perkahwinan ni, aku mula mencapai perkataan REDHA, doa ku kini lebih fokus, kalau dulu, aku lebih kepada '' Ya Allah, kurniakan kami zuriat , kurniakan kami zuriat dan kurniakan kami zuriat'' tapi kini, 
Ya Allah, kurniakan kami zuriat yang membawa kami ke Syurga Mu, kurniakan kami zuriat yang membawa kami ke Syurga Mu,dan kurniakan kami zuriat yang membawa kami ke Syurga Mu 
Anak adalah pinjaman yang diamanahkan, boleh jadi menarik kita ke lembah  neraka atau membawa kita ke syurga... Dengan sedikit dugaan ini, aku dan suami masih diberi kessempatan oleh Allah untuk menyesali kesilapan-kesilapan lampau yang kami lakukan tanpa sedar atau tidak...

InsyaAllah, kita nak anak yang baik, anak yang sabar kita juga perlu baiki diri kita dulu untuk menjadi orang yang sentiasa bersyukur dan bersabar... Amin,..

Alhamdulillah, aku bersyukur dengan dugaan ini, dengan kekurangan ini kerana semuanya terjadi atas izinNya jua..... Allah yang menjadikan, nikmat mana lagikah yang perlu aku dustakan ????

InsyaAllah, satu hari nanti abang, sayang dan babiessss kita ..... 
(tak banyak, nak 5 orang aja, hehehe)

Friday, March 18, 2016

IKHTIAR TTC : PROSEDUR DI LPPKN

Pia dan suami membuat keputusan untuk menjalankan prosedur mendapatkan anak di LPPKN , Ipoh.. Sebenarnya, boleh sahaja kami buat di GH Ipoh, tetapi memikirkan pesakit yang ramai dan perlu mengharungi parking , kami sebulat suara memilih LPPKN.... 

Di LPPKN, kena labur duit sikit la, tetapi tak adalah semahal di swasta, dan berita baik buat gov servant, kita boleh claim perbelanjaan rawatan di LPPKN dan tak silap Pia hanya untuk kes mendapatkan anak pertama sahaja macam kes Pia.

Setelah 1 tahun 2 bulan Pia berkahwin dan tinggal sebumbung dengan suami tersayang, mencuba pelbagai supplement dan ubat-ubat , dan juga menggunakan kalendar kesuburan, namun rezeki masih tidak berpihak kepada kami....

Jadinya, pada 17 September 2014 , kami memanjangkan kaki kami berdua ke LPPKN, Ipoh untuk memeriksa tahap kesuburan masing-masing serta mendapatkan khidmat rawatan kesuburan. 

Nurse di LPPKN beritahu Pia kena datang ke LPPKN pada hari kedua period (CD2).

Next entry , Pia akan ceritakan apakah rawatan dan ujian2 yang Pia dan suami jalani.

Tungggguuuuuuuuuuuuu....................

SAMBUNG KEMBALI

Assalamualaikum wbt ...

waaaaaa.... lama tidak mengupdate berita-berita terkini dan sensasi disini...... Tiada yang istimewa untuk dikongsi, namun tetap mahu berkongsi....

Alhamdulillah dan sejuta tahniah diucapkan pada kawan-kawan yang selamat menimang cahaya mata sulung/kedua/ketiga etc , semoga menjadi ibu bapa terbaik pada anak-anak.. Semoga dapat mendidik dan melaksanakan amanah yang diberi Allah sebaiknya...

Alhamdulillah juga pada kawan2 yang masih belum dikurniakan rezeki anugerah zuriat, kerana apa kita perlu bersyukur? kerana kita masih diberi peluang oleh Allah untuk meraih pahala, bermunajat setiap malam, dan terus berusaha dalam redha Nya.....

Jangan mengeluh kawan-kawan semua ya!!! 

Teruskan usaha, gandakan usaha...

Teruskan berdoa, dan yakin pada percaturanNya....

Pasti ada kemanisan setelah kepahitan semua ini..


Dan Pia kini bangun kembali, kembali menyambung apa yang telah Pia dan suami telah mulakan, setelah setahun berehat dari mc yang lepas, kini kami menyambung kembali rawatan di LPPKN Ipoh dengan sejuta harapan dan impian, semoga semuanya berhasil .. walaupun perlu tunggu setahun lagi, 2 tahun lagi, 3 tahun lagi, kami tak akan patah semangat.......

InsyaAllah ................ doakan kami ya...

Thursday, October 8, 2015

IKHTIAR TTC : BUAH ZURIAT DAN DEBUNGA KURMA

Hampir 2 tahun lebih perkahwinan, tipulah Pia cakap kalau tak cuba sebarang ubat-ubatan...
2 tahun yang lalu, asal ada sahaja produk yang keluar kat FB akan ku beli, akan ku telan... Habis satu, Pia beli lagi, kalau rasa tak serasi, Pia akan beli yang lain pula..  Bukan saja Pia, dengan husband sekali ku paksa makan... hehe.. Tq dear husband, yang tak pernah menolak, makan aja ye tanpa soal....

Tapi, kini, dah lama berhenti semua produk... sekarang lebih kepada makanan berbentuk natural (nanti Pia akan ceritakan di next entry , okay dear...)

Hari ini, setelah sekian lamanya tak makan apa-apa (macam la lama sangat, hehehe) kawan Pia yang mengandung beri Pia kapsul buah zuriat dan debunga kurma for freeeeee.... I like!!!!!! Tq fasha..... semoga Allah mempermudahkan urusan fasha selama 9 bulan ni k dan melahirkan baby yang comel macam Pia... hehehehehe...........
Mak Pia cakap, kalau orang bagi  something untuk ikhtiar mendapatkan anak, kita kena cepat-cepat makan, okay mak sayang, next cycle Pia dan husband akan makan ok... Eh, bukan AKAN, PASTI makan.....

Pia pernah makan produk ni tahun lepas..... hehehehehehe... Bagus untuk kesuburan lelaki dan perempuan tau .... Tak payah dah susah-susah ketuk buah zuriat dan rebus.. Hanya buka penutup dan telan kapsul ni... InsyaAllah dengan izinNya, Pia dan husband akan memperoleh zuriat... InsyaAllah, Pia hanya berikhtiar sahaja dan selebihnya kita serahkan pada Yang Berkuasa.... Mari kita bersemangat pada cycle akan datang !!!!!!!!!! Chaiiiyyyookkk !!!!!

Sesiapa yang berminat nak membeli,  boleh la ke page kawan Pia di --->> 

Tuesday, October 6, 2015

IKHTIAR TTC : DOA DAN ZIKIR UNTUK MENDAPATKAN ZURIAT

Bertemu kembali... Alahaiiiii, tak dapat tidur pula malam ni. Sekali dapat update blog, memang asyik nak update ajalah ye.. hehehe... 

Kali ni, Pia nak kongsikan pula dengan TTC semua doa dan zikir yang boleh diamalkan untuk medapatkan zuriat... TTC aja ke? B2B pun kena tahu tau, dari sebelum kahwin lagi elok la diamalkan... hehehehe..... Manalah tahu, sekali bunting pelamin ke, iya dak? hehehehe.... 

Imej-imej ini semua Pia dapatkan dari internet dan FB, tenkiuuuuuu...

Antara banyak-banyak amalan ni, Pia amalkan zikir Ya Khaliq, Ya Barii, Ya Musawwir selepas solat ataupun sebut dalam hati semasa/selepas bersama ataupun tiup-tiup dalam air masa nak minum, husband Pia pun suka usap-usap perut Pia sambil berzikir selepas kami solat... Doa Nabi Zakaria juga Pia amalkan selepas solat ataupun masa tengah hujan lebat atau bila-bila terlintas nak baca... Masa tengah masak ke drive kereta ke selalu istighfar banyak-banyak... Semoga Allah mengampunkan dosa-dosa kami yang dulu, dan membuka peluang untuk kami memperoleh zuriat... Amin...


Selamat beramal semua.... Percayalah pada Pemberi Rezeki kita..... Teruskan berdoa, kerana berdoa ini ibarat kita mengayuh basikal, lama-lama kita akan sampai juga ke destinasi yang dituju walaupun lambat sedikit dari orang yang naik kereta Ferrari................ vroooommmmm
10 Gambar Kartun Lucu Untuk DP BBM
 InsyaAllah , satu hari nanti.... cycle depan InsyaAllah, chaiyokkk Pia, chaiyookk husband !!! 


IKHTIAR TTC : USAHA-USAHA YANG BOLEH DILAKUKAN

Bertemu kembali TTC sekalian... Ni Pia nak kongsi dengan rakan-rakan antara  usaha -usaha yang boleh dilakukan untuk mendapat/menambahkan zuriat... Usaha-usaha ni juga elok la dibaca oleh B2B ye, sebagai persediaan awal untuk mendapatkan anak dengan cepat... hehehe... Terimakasih kepada imuslimshop.com yang kongsikan dalam FB... 


     

 

    

    

    

    

    
Aku dah usaha,Aku dah makan macam-macam,Aku dah mengurut sana -sini,Aku dah buat macam-macam, Aku dah perabis duit semua untuk dapat anak,Tapiiiiii... kenapa aku belum mengandung lagi...... kenapa??
Jangan macam ni ya TTC sekalian, redha, kita kena redha, kita dah usaha, jangan mengeluh , teruskan usaha, walaupun ambil masa yang lama, teruskan berusaha, teruskan berdoa, Allah sayang kita, Allah bagi kita ujian, Allah rindu kita, Allah pilih kita untuk tambah pahala, bukankah beruntungnya kita menjadi orang yang terpilih untuk menambah pahala.. Apabila kita sabar dengan ujian, makin bertambah pahala kita.. Untung.. Allah pilih kita untuk melahirkan zuriat-zuriat yang tabah,cekal, kuat semangat, pantang menyerah seperti kita dan pasangan.. Betul tak ????
Related Posts with Thumbnails