MY BLOG

Daisypath Friendship tickers

OUR ANNIVERSARY

Daisypath Anniversary tickers

Friday, June 9, 2017

BE POSITIF

Bila bergelar TTCian ni, menjadi seseorang yang POSITIF adalah perkara yang perlu ada dalam diri setiap orang, tanpa kita sedar sebenarnya, BE POSITIF menjadikan kita kekal kuat dan sabar dalam mengharungi setiap ujian bukan sekadar ujian anak, tapi juga ujian-ujian lain..

Tapi, nak mendidik diri dan menjadi  seseorang yang positif amat sukar sebenarnya... susah nak buat sorang-sorang, we need partner in crime gituhhh...

Pia bersyukur di awal perkahwinan dan ketika kami masih di tahun yang pertama , suami merupakan kawan dan teman yang sentiasa berfikiran positif , tak pernah down kan kita, tak pernah kata tidak dan yang penting tak pernah kata putus asa... He such a good mentor to me !!!!!!

Tapi, bila kita melangkah keluar dari rumah, adakah persekitaran kita cukup positif dengan kita ? Keluarga kita, rakan-rakan lama, rakan -rakan pejabat, jiran-jiran tetangga dan semua yang berada jauh dari kita ?

Tidak... tak semua memahami, paling kurang pun hanya bersimpati tanpa memahami, dan ada juga yang menyakitkan hati.... Kat sini lah, perlu sangat wujud diri yang positif , kita ubah negatif orang kepada sesuatu yang positif... Penting sangat, kita ubah mind set kita !!!!

Contoh : 
Kita tak nak balik raya, sebab takut orang bertanya kita ttg anak, padahal raya tu belum lagi cik kak, mana tau time raya nnt kita dah lekat..... 

Nampak tak, betapa negatifnya kita padahal benda yang belum pasti lagi, seolah-olah kita menjemput pertanyaan ttg anak dari orang lain.... Sepatutnya, dalam kepala otak, kita dah set, kalau orang tanya, minta mereka doakan, kalau boleh biar tahun depan datang beraya bertiga/berempat/berlima... jangan pula kita tanya mereka ''Bila awak nak mati?''

Pia pun sebenarnya belum cukup positif, but everyday i learn to be positif, Pia join group-group TTCian yang membina (jangan join jika mereka asyik meroyan dan meratapi nasib) , setiap hari semua nya memberi kata-kata semangat kepada yang rebah, sebenarnya, bila kita memberi kata-kata positif kepada orang, sebenarnya kita juga sedang mendidik diri untuk menjadi positif, Pia juga cuba menghadapi dan berdepan dengan masalah kesuburan Pia dengan lebih terbuka di FB, blog, instagram , sebab ada juga kawan-kawan kita yang menghadapi masalah yg sama tapi mereka tak tahu nak luah pada siapa... Berkongsi pengalaman dan kata-kata semangat, mendoakan dan menyebarkan aura-aura positif pada semua rakan-rakan sebenarnya byk membantu kita to BE POSITIF ....

So, TTCian semua, lets be positif, keluar dari kepompong , jangan malu, jangan segan, stop negativity, spread the aura of positive, fight infertility !!!!! Tanpa kita sedar, setiap cerita kita mungkin menjadi motivasi buat orang lain..... Pia juga berharap setiap kata-kata pia dapat mencetus semangat pada kita semua yang masih berusaha !! never give up ok !!

2 comments:

عبده العمراوى said...


شركة تنظيف منازل بعنك
شركة مكافحة العتة والنامس والوزغ بالنعيرية

Ronaldo drogba said...

ROku is the kind of network that will always entertaining. for more about Roku visit the below link
Roku.com/link

Post a Comment

Mendoakan Puan Pia dapat baby ramai & comey .. hehehehe

Related Posts with Thumbnails