MY BLOG

Daisypath Friendship tickers

OUR ANNIVERSARY

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, October 7, 2009

Cabaran Menjejak Gunung Nuang

Salam.. Masih ingat pada entry lepas ttg keterujaan diriku utk hiking..hehe..Alhamdulillah.. Berjaya juga diriku dan kawan2 yang lain menyahut cabaran menjejak Gunung Nuang yang lepas.. Alhamdulillah.. Perasaan yang sama seperti naik Gunung Brinchang & Gunung Irau yang lepas..Bila dh smpi puncak, mesti rasa nk naik lg..Macam2 pengalaman & kenangan yang diriku dapat sepanjang 3hari 2malam berkampung disana.. Oklah.. Malas nak sembang panjang2, ini serba sedikit coretan yang dapat diriku kongsikan dengan semua.. Layannn..

2Oct 2009 (Jumaat) :

2.00pm : Masih di rumah..Tangkap2 gambar gn hmate dan salam2 perpisahan..Chewahh..Hampir jam 2.30pm baru kalut2 angkat beg dan amik bas g kampus..

2.30pm : Tepat jam 2.30pm selamat sampai kat Audi...Ikut tentatif berkumpul di Audi.. Kak Azu sampai dengan motor bgtau suruh berkumpul dekat bustand depan Audi.. Boys sume tggu sana..Ingatkan xde bunga..hehe..

3.30pm : Naik bus. Dok paling belakang dgn kak Mai..Bus mula bertolak ke Hulu Langat, Selangor.. Suasana dalam bas meriah dengan beg2 packer.. Bersembang gan Kak Mai sampai xsedar mcmna boleh tertido.. Kejap2 sembang gan orang sebelah.. Kadang2 tgk luar.. Kawasan ulu langat ni memang ulu.. Kawasan orang2 asli.. Memang asli.. Kampung & orang2 nya.. Ada sekolah kt situ.. Terpikir kalau kena posting situ.. huhu..

5.30pm : Selamat sampai ke Pejabat Pendaftaran Renjer.. Punggah semua barang..

6.00pm : Solat, bahagi kumpulan,khemah, first aid dan makanan yang nak kena bawak ke basecamp.. Sempat lagi g toilet.. Buang serta memerut apa yang xsepatutnya.. Bagi ringan ckt badan.. Pas ni, xde toilet2 dah.. Toilet buatan je.. hehe

6.45 pm : Angkat semua barang, letak dalam beg dan start trekking ke kem lolo.. Aduii... nak g kem lolo pun, trek dah start mencanak 30darjah.. still leh jalan lagi.. sakit2 bahu.. berhenti jalan .. berhenti jalan, n berhenti n jalan lg.. sembang2 gan ahli group.. Semua sporting..Kak mai, nura, husni, fauzi, man n jalal..Ali pn grup jgk, tp dia selamat smpi ke kem lolo pagi td..

7.30 pm : Trek semakin mencabar padahal belum start hiking Gunung Nuang lg.. dh boleh bayangkan trek Gunung Nuang cmne.. Aduh..leh pengsan ni.. Sakit bahu, tukar posisi beg ke depan.. Last2, man yang bwk beg.. thx! Diri ini lenggang kankung..

8.00 pm : Dah lepas 2 cek point sebelum smpi ke kem lolo.. tinggal 1 lagi cekpoint ke kem lolo...tolong z kepenatan.. xpe2, sabar z , 1 je lagi cekpoint.. pas ni smpi kem lolo dh...

9.30 pm : Lebih kurang jam tu, sampai ke kem lolo.. sebelum smpi kem lolo kena seberang sungai..semua penat.. pasang khemah.. tgk husni n fauzi semangat pasang khemah ktorg, so tolong sma2.. rupa2 nya, itu memang khemah diorg.. hehe.. oppss.. sori gurlz, silap khemah da.. last2 amik port khemah sebelah diorg... selamat kot sebelah diorg.. hehe. kemas2 brg2.. same khemah gn kak mai, kak azu n aini..


12.30 am : BBQ siap..Ada ayam,n hotdog je.. semua rebut..laparr.. nasib selamat ratah masa masak td.. hehe..

1.30 am : Masuk khemah.. tidurrrr...
3Oct 2009 (Sabtu) :

9.00am : Get ready utk hiking lepas sarapan maggi yang dibuat Kak Azu.. Bahagi2 kumpulan dan mula streching.

9.30am : Mula hiking ke Gunung Nuang.... Yeahhhh... Cabaran bermula...

11.00 pm : Tiba di kem pacat.. Rehat..Mula masak2 utk tghri sebelum meneruskan pendakian ke Gunung Nuang..

Masak utk lunch di Kem Pacat yg byk pacat...hehe
1.00 pm : Meneruskan pendakian ke Puncak Gunung Nuang... Sebelum sampai di puncak perlu menempuh trek yang licin, berbatu2 serta trek yang semakin lama, semakin mencanak 90darjah..Kekuatan fizikal + emosi kena sgt2 kuat..Berbeza dgn trek Gunung Irau dulu yang kudaki, perlu 6kali naik, 6kali turun.... Trek Gunung Nuang betul2 menguji jiwa & raga..hehe..Sweeper, Sir yang byk menunggu dan beri ayat2 semangat supaya teruskan pendakian. Sir mmg sweeper yang baik..Perlu tiba di Puncak Pengasih dahulu, menuruni trek dan naik semula... Husni & Fauzi sgt2 baik setia menemani smpi ke puncak.. ((nama korg dalam blog ni, komisyen k.. hehe))

Trek Gunung Nuang yg mencabar jiwa

4.00 pm : Selamat tiba di Puncak Gunung Nuang.. Alhamdulillah.. Rehat.. Layan tangkap gambar dl..Rehat..Makan biskut Tiger.. Hiker2 yang sampai puncak dl mula menuruni Gunung Nuang.. Diriku, husni, fauzi, geng Aishah dan 2 sweeper relax dl kat atas... Menikmati indahnya ciptaan Ilahi...

selamat tiba di puncak... yihaaaaa..
muka-muka hiker yg penat belakadari atas puncak... saya nampak ini...
Indahnya ciptaan Tuhan.. Alhamdulillah masih diberi kesempatan utk melihat alam ini

5.00 pm : Mula menuruni Puncak Gunung Nuang... Perlu tiba di kem pacat sebelum malam..Tapi, perjalanan semakin perlahan disebabkan trek menurun adalah lebih mencabar.. Masing2 memperlahankan langkah dan perjalanan byk terhenti disebabkan penat dan bahaya.. dengan keadaan trek yg semakin licin dan berlecah..

6.30 pm : Tiba di kem pacat dan meneruskan perjalanan turun ke kem lolo... Keadaan sekeliling semakin gelap... Lampu suluh dikeluarkan.. Perjalanan semakin perlahan disebabkan penat dan byk berhenti.. Bekalan air + cokelat semakin habis.. Banyak kali terjelepok jatuh kebawah ketika menuruni batu2 dan akar2 yang menjadi jalan kami.. Terpisah dgn sweeper Mail, dan Abg Wan..Mereka naik semula keatas utk melihat geng Aishah yg xturun2 lg.. Diriku, Husni,Fauzi dan 2 org lg meneruskan perjalanan tnpa mereka.. Hampir tersesat kerana keadaan hutan yang gelap, lampu suluh semakin malap.Hanya berpandukan kpd petanda jalan yang dibuat di pokok..Kaki masing2 seperti berjalan diatas angin.

8.00 pm : Masih belum tiba di kem lolo.. Hiker2 yang lain sudah selamat sampai di kem..

9.00 pm : Berhenti di satu kwsn camping hiker luar... Aishah injured..Mengalami kepenatan terlampau.Pengsan.. Sir amik peranan.. Diri ini turut sama dalam R&R terhadap Aishah.. Bagaikan dalam cerita paramedik. Membalut Aishah dgn aluminium foil,amik denyutan nadi, minum glukos dan lain2..semua keja berlaku dgn pantas..Terimakasih pd Sir, Aishah selamat..Aishah dikendong dibelakang Lelek utk dibawa turun ke Kem Lolo..Diri ini & semua dh mula utk turun..Tiba2, sorang lagi dikesan injured..Hanum.. Kaki Hanun cramp..Xmampu utk berjalan.. Diri ini xsampai hati tgglkan Hanum bersama2 sweeper lelaki yg lain.. Ok.. Diriku decide papah Hanum smpi ke Kem Lolo.. Diri ini, Hanum, Mail & Abg Wan mula menuruni trek..Perjalanan double lambat,perlahan, slow..Its ok..Biar lambat asal selamat..

10.00 pm : Keadaan di kem lolo kecoh.. dpt berita diri ini dan Hanum belum tiba di Kem.. Bantuan dihantar.. Kami still menuruni trek dalam keadaan yg super slow.. Hanum kuat semangat walopun sakit..Bagus.. Bantuan makanan dr bawah smpi. Nasi sardin.. Sweeper yg makan.. Hehe..Bantuan dr bawah semakin ramai..Perjalanan super duper slow.

12.00 am : Akhirnya selamat smpi. Semua dh tido..Santai2 dl..Sempat lg masak megi, panggang ayam dgn kak ina n boys..

2.00 am : Baru masuk khemah tido... zzzzzzzzzzzzzzz... super duper luper penat... zzzzzzzzzzzz
4 Oct 2009 (Ahad) :
7.00 am : Mula mengemas2 kem lolo utk pulang..

Swimming pool ktorg
Hari terakhir di Kem Lolo...
10.00 am : Mula meninggalkan kem lolo.. Mula menuruni jalan balak yg agak berbatu2 tu..

Penat tp Best!!!! Next trip bila??
12.00 pm : Sampai ke bawah.. Mula membasuh khemah, masstin dan lain2..

2.30 pm : Bas smpi, terus balik..


5.30 pm : Singgah R&R Sg Buloh.. Semua makan banyak.Habis dietku 3hari ni. hehe


8.00 pm : Sampai rumah sudah............zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
Bergambar kenangan sebelum balik...


p/s:: badan rasa ringan ckt lepas hiking... hehe... mengidam maggie dan biskut tiger.. baru ku tau maggie itu sedap!!! Gambar2 lain, kt myfriendster k!! Check it out

2 comments:

Azwandy Bin Muhamad said...

salam...

Cik sofia pon minat eh naik gunung ni...
Gunung nuang saya dah naik dah... irau, berembun & berincang pon sudah... Gunung tahan pun sudah...
nak g naik kinabalu lagi ni...
masih dalam plan..hehe...

Sofia Karim said...

best tu klu dapat naik kinabalu..
sy pun teringin jgk kalau dapat naik kesana... kat sana view lagi cantek.. aishh, dah lama plk xangkat beg packer ni.. huhuhu

Post a Comment

Mendoakan Puan Pia dapat baby ramai & comey .. hehehehe

Related Posts with Thumbnails