MY BLOG

Daisypath Friendship tickers

OUR ANNIVERSARY

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, November 4, 2010

Yang pertama dan bukan yang terakhir

Tanggal 15Oktober2010 bersamaan petang hari Jumaat ..
Ini adalah konvokesyen yang pertama ku tanpa diploma, terus ke ijazah.. Jadi, perasaan keterujaan untuk berkonvo aku semakin membuak2 sebab, kalau xkonvo yang ini, aku hanya ada SPM aje.. Ok, sangat sedih kalau 4tahun belajar, tp xkonvo kn? Jadi, sekarang aku sgt2 happy, sebab berjaya menambahkan frame konvokesyen dirumah dan yang pasti dapat jgk upload gambar konvo kt FB… hehehe.. motif?
Sebak, gembira, sedih dan teruja masa first2 menjejakkan kaki ke dalam Dewan SITC yg menjadi saksi konvokesyen aku… Serius.. Masa berarak masuk ramai2 tu, hati aku ni macam sebak sgt2, sampai bergenang airmata dalam mata aku ni lebih2 lagi bila semua ibu/para, para tetamu kehormat semua berdiri. menjeling2 hati tertawan, kat kami2 para graduan ni.... Aisshhhh, xtau la macamna nak cakap perasaa masa tu.. Lebih2 lagi bila dengar alunan lagu orkestra ‘Melangkah Megah’ yang membuat aku rasa betul2 megah dan bangga dapat jadi salah seorang dari graduan UPSI yang sebelum ni banyak melahirkan para pendidik yang bukan saja berjuang utk ilmu tp berjuang juga utk kemerdekaan.. Ok, aku rasa sgt sebak sekarang ni.. Tapi, aku xtau la kalau orang lain xrasa sebak kn, mungkin sebab aku berjiwa agak sentimental sikit.. huhuhuhu..Tapi, memandangkan aku pakai eyeliner masa tu, terpaksa la aku serap airmata dlm mata tu guna tisu tau masa dah sampai tempat duduk… Siap bawak cermin lagi dlm beg..hehehe… Bila aku pandang orang2 belakang & depan aku, aissshhh, diorang pun sama sebak! Ok, ada geng sebak sekarang.. hehehehe…
Digital image  Setelah 4tahun, ini akhirnya……
Digital image
Digital image
Ijazah ini buat emak ayah serta adik beradik ku… Syukur…
TerimaKasih pada emak ayah aku yang selama ni menjadi tulang belakang untuk aku berjaya sampai masuk Universiti, sampai boleh dapat Ijazah.. Syukur sgt2, sebab emak ayah aku xjemu2 cari duit, keluar duit nak bagi anak2 masuk universiti, padahal gaji ratus-ratusan aje… Itulah yang aku bangga dengan emak ayah aku ni.. Betullah, rezeki yang sedikit itu adalah berkat, mungkin sebab tu, keberkatan rezeki tu membuatkan kami adik beradik masuk Universiti…Sekarang ni pun, emak ayah aku dah boleh goyang kaki sebab anak2 dah besar, dah kerja nk bagi senang hidup keluarga.. Syukur.. Bersyukur sgt2 sebab adik beradik aku yang lain pun bersemangat belajar .. Xsabar nak jadi macam Along aku ok, dah kerja , ada duit, ada kereta, dan ada segala2nya.. Nak mintak duit pun macam best je.. hehe.. Best nye….. Ok2, lagi beberapa minggu aje lagi.. Sabar ye Sofia ..
Aku pun bersyukur sgt sebab peluang pendidikan kt Malaysia ni ada dimana2 dan macam2 bantuan yg kita dapat.. Aku sedih bila tengok ada ibubapa yang miskin yang terpaksa memberhentikan anak2 mereka hanya sebab perkataan KEMISKINAN.. Tp, mungkin saja mereka xtau nak mintak tolong pd siapa dan bagaimana atau tiada kesedaran bahawa hnya pendidikan dan usaha yang boleh mengubah nasib seseorang.. Ntah la, aku pun xtau mana silapnya…… Setiap orang ada alasan tersendiri…
Aku bersyukur sgt2 sebab masa aku bersekolah dulu, sekolah-sekolah aku terlalu ambil berat pada pelajar2 yang kurang berkemampuan… (wowww, banyak betul sekolah aku tu) Best la sebab dapat duit,makanan.. I like i like!! Lepas tu, cikgu2 selalu gilap bakat2 terpendam aku.. kekeke… Part yang paling best tentulah masa aku jadi tahanan kelas pemulihan masa tahun 2.. Huwawawawa… Bukan pemulihan akhlak ye puan2, kelas pemulihan sebab xpandai 3M….. hahahaha.. Amik kau disitu!! Ya…. Aku dulu buta huruf…. Tapi, aku bersyukur sgt2 sebab ada guru2 yang cepat men’detect’ yang aku ni buta 3M,n cepat2 bagi kelas pemulihan ok!!! Tapi still xpandai2 sebab cikgu sume ajar lembut2 kt aku.. Sekali ayah aku ajar ABC kt rumah, marah2 aku, hahhh, amik kau terus terer ABC, 123 terus jadi pelajar cemerlang, gemilang terbilang ….hahahahahaa….terus sekarang ni nak jadi cikgu Matematik n Sains…Memang xsangka betul.. Alhamdulillah , berkat doa emak ayah aku dan semua..… Digital image
Emak Ayah aku, penerima Anugerah IbuBapa Terbaik…
P/S::: Kini terpulang pada aku bagaimana aku nak mengadun langkah aku, InsyaAllah akan aku uli elok2 hidup aku..

12 comments:

qudwah hasanah said...

cngrate2 cikgu pia......... =)

husna said...

tahniah pia...sebak plak aku baca entry ko kali ni. so touching....hu3. apa2 pon aku bangga ngan ko. miss u so much, muahhhhhahaha

Sofia Karim said...

Anith.. thx...

Sofia Karim said...

husna.. thx.. miss u too n congratzz to all of us!!

Mr Ceym said...

tahniah cik sofia! bukan senang nak dapat..tak semua org dapat, bersyukur lah.. neway tahniah..

nak gtau, banner cik sofia dah siap... hehe..sorry lembab ckit.. bz la.

http://ceym.blogspot.com/2010/10/dizaing-tawaran-hebat-lagi.html

Q said...

tahniah..semoga menjadi guru yang cemerlang selepas ini..

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Tahniah Sofia... Sgt seronok kan... moga terus sukses dlm mendidik anak bangsa.

ztie said...

tahniah!! seronoknya dah grad.. JELES!

Sofia Karim said...

@mr ceym.. thx.. cepat aje lah mr cyem buat.. xsmpi sehari pun.. gudjob..

Sofia Karim said...

@ Q, Miss Mirror n Ztie.. Terimakasih semua.. InsyaAllah, lepas ni hntr anak2 kt sy ye, sy ajar..hehehe

Eliyana said...

tahniah...bestnyer dapat ijazah ni

saya tak merasa semua ni sebba tak pandai...huhu!

Sofia Karim said...

eh2.. jangan la cakap macam tu eliyana.. semua orang mempunyai keistimewaan masing2 tau.. plus, ijazah pun bukanlah membuktikan dia seorang yg betul2 cemerlang hidupnya...

Post a Comment

Mendoakan Puan Pia dapat baby ramai & comey .. hehehehe

Related Posts with Thumbnails