MY BLOG

Daisypath Friendship tickers

OUR ANNIVERSARY

Daisypath Anniversary tickers

Monday, February 15, 2010

Aku diposting ke pedalaman?

Baru2 ni kecoh juga la pasal isu posting dimana KPM membayangkan bakal mengenakan syarat supaya guru baru (lepasan IPG mahupun IPTA len ) dihantar mengajar ke kawasan pedalaman sekurang2 nya selama 3 tahun... Erkk... Walaucamna pun, isu ini masih lagi di peringkat cadangan .....

Yihoooo... Aku ada cerita kat mak ayah aku pasal posting kat kawasan pedalaman ni.. Tapi, mak ayah aku cakap, kalau still dalam semenanjung ,ok lah.. Masalahnya mak, pedalaman xkira sabah sarawak...Sebenarnya , aku suka kalau dapat duduk kt pedalaman sebab dah lama sgt duduk kt bandar ni.. Otak asyik berkembang dgn asap aje.. Panas aje.. Aku duduk kt Gerik sebulan ni, sejuk je otak ni.. Nak ngajar pun fresh je.. hehehe..

Antara advantage jika dapat ngajar di pedalaman :
1) Merasai hidup kesusahan. Cth nya: Dah biasa naik keta kn, cuba plk jalan kaki 2 malam dengan pacat dan becak..
2)Melatih diri utk lebih berdikari. Cth nya: Dah biasa makan spageti, makaroni, cube plk makan petai, jering...
3)Menghargai setiap benda yg berada disekeliling.. Cth nya: Menghargai setitik air sbb kt pedalaman ssh dpt bekalan air bersih.. Mandi jgn lama sgt!
4) Belajar memahami budaya dan bahasa sesuatu tempat...Cth nya: Duduk kwsn pedalaman, xkan lah nak cakap ikut KL kot...
5) Dan byk lg la..... (senaraikan lah sendiri)


Aku pun sempat juga tnya pd senior2 ak yg sempat berposting di kwsn pedalaman, rata2 nya kata, first2 xseronok, last2 masa nk tinggalkan sekolah, baru rasa kesedihan dan rasa macam xnak tukar balik bandar..

Kalau lah betul aku dapat posting ke kawasan pedalaman hujung tahun ni, best jgk kn.. Sebab aku ni suka adventure2 cmni.. T

Teringin gak ak nak naik sampan pg sekolah.. Sambil2 tu boleh lambai2 tangan kt kamera masa tgh ditemuramah oleh reporters yg tgh wt liputan pasal 'Hidup di Pedalaman'.. Chewaaahhhh... Kalu aku cerita kt mak aku ni, sure mengamuk ... ((iyalah, xsanggup tgk anak di pedalaman))

Tapi, apa nak buat, tugas seorang guru itu adalah utk mendidik.. Kalau xda guru yang berjiwa cam aku ni, xkan adelah bakal2 doktor, jurutera yang akan mewarnai dunia kita.. Chewaaahh.. ((Aku suka, aku suka ayat tu...))


2 comments:

Chaon Cornerz said...

kat Bandar Baru Nilai pun sejuk jugak pe.. xla jauh sangat kan cikgu..

Sofia said...

kt n9 kn?

xsampai lg.. sana ada kwsn pedalaman ke? mcm bandar besar je?

Post a Comment

Mendoakan Puan Pia dapat baby ramai & comey .. hehehehe

Related Posts with Thumbnails