MY BLOG

Daisypath Friendship tickers

OUR ANNIVERSARY

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, December 9, 2012

CHECKLIST PERSIAPAN PERKAHWINAN LAGI

Checklist tentang Persiapan Perkahwinan sebenarnya sudah ada di link ini, tapi macam tak detail sangat, so ini la version yang agak detail sikit ehsan dari blog http://alyasyaqiera.blogspot.com/  Tapi, telah diedit sikit sebabnya, ada banyak yang tak sama ... Apa-apapun tq for the cute tick box there !! 

**P/S: Arghhhh... Macam banyak lagi yang tak dibuat, tapi relax lagi.. hehehe...

1. Tarikh/Hari/Masa
Nikah - 31 Mei 2013 - Selepas solat Asar , lebih kurang pukul 4.30 ptg
Resepsi - 1 Jun 2013 - 12.30 pm
Bertandang - 2 Jun 2013 - 12.30 pm

2. Tempat: 
Nikah - Masjid Tambun
Resepsi: Rumah Pengantin Perempuan di Taman Desa Tambun
Bertandang - Rumah Pengantin Lelaki di Manjoi

3. Tetamu:
Nikah:Saudara mara sahabat handai kedua-dua belah pihak (+- 100 orang)
Resepsi: 1000 orang
Bertandang: 1000 orang

4. Tema warna
Nikah: Cream
Hantaran : Maroon + Gold 
Resepsi: Purple + Gold + Pastel Color
Bertandang: Biru Turqoise


8 - 6 BULAN SEBELUM
  1. Berbincang hal-hal perkahwinan (adat perkahwinan) dengan ibu bapa dari kedua-dua belah pihak bakal pengantin.
  2. Menentukan perbelanjaan yang akan dikeluarkan oleh kedua-dua belah pihak pengantin untuk majlis perkahwinan tersebut.
  3. Tentukan lokasi majlis perjahwinan dan menempahnya jika perlu.
  4. Rujuk direktori perkhidmatan perkahwinan (jurusolek , koleksi pakaian pengantin, bunga, kad jemputan perkahwinan dan lain-lain) di majalah, internet, buku atau melalui rakan-rakan yang telah berkahwin bagi mendapatkan gambaran awal. 
  5. Tempah jurusolek/juruandam untuk majlis perkahwinan anda.
  6. Mencari rumah baru, sama ada sewa atau membelinya.
  7. Kenalpasti Jabatan Agama Islam, Pejabat Agama Islam Daerah atau badan-badan Islam (swasta) yang berdekatan dengan kawasan anda, untuk mendaftar kursus pra perkahwinan.
  8. Menentukan tema warna/konsep majlis perkahwinan (hantaran, pelamin, bilik tidur dan lain-lain hiasan) yang anda ingini.
  9. Mengenalpasti baju pengantin serta tetapkan bilangan pakaian persalinan yang diingini. (bagi yang bertudung, pastikan anda memilih pakaian yang disediakan sekali dengan pakaiannya).
5 - 4 BULAN SEBELUM
  1. Menghadiri kursus pra perkahwinan 
  2. Menempah jurufoto :
    Pre-wedding -DIY
    Nikah & Outdoor
    Resepsi & Outdoor
    Bertandang & Outdoor
  3. Tempah MUA
  4. Tempah caterer & menu. 
    Nikah 
    Resepsi
  5. Tempah marhaban
  6. Tempah pelamin 
  7. Tempah DJ 
  8. Tempah Kompang.
  9. Tempah Khemah
  10. Tempah Silat
  11. Beli/tempah baju family.
    Nikah      
    Resepsi
    Bertandang
  12. Beli bunga telur utk tetamu
  13. Beli bunga pahar
  14. Beli bunga manggar
  15. Tempah kek untuk malam potong kek + buka hadiah
  16. Tempah kek/kuih/cokelat untuk VIP
  17. Beli doorgift.
    Tetamu
    VIP
  18. Tempah henna/inai 
  19. Sediakan aturcara majlis.
  20. Sediakan langsir bilik/ rumah

3 BULAN SEBELUM
  1. Memilih dan mencetak kad jemputan kahwin. 
  2. Beli cadar bilik pengantin & wangian bilik
  3. Beli scallop tq tag
  4. Tempah banner/bunting
  5. Tempah board untuk Guest Book Corner
  6. Melakukan pemeriksaan kesihatan/HIV test di klinik atau hospital. 
  7. Sediakan Surat akuan bujang
  8. Hantar dokumen untuk mempercepatkan proses di Jabatan Agama Islam
    Kursus kahwin
    HIV Test
    Borang Kebenaran Nikah
    Surat Akuan Bujang
  9. Pre-wedding photoshoot+save the date -DIY

2 - 1 BULAN SEBELUM
  1. Membeli rantai tangan untuk acara batal air sembahyang
  2. Membeli cincin nikah untuk perempuan & lelaki
  3. Membeli barang-barang hantaran yang belum habis dibeli
  4. Tentukan pengapit anda, jika perlu carikan baju yang bersesuaian untuk pengapit anda. 
  5. Menghantar kad jemputan kepada para tetamu yang ingin dijemput. 
  6. Merujuk kepada Jabatan Agama Islam dan Pejabat Islam Daerah untuk proses mendaftar pernikahan anda.
  7. Mula menyewa di rumah sewa dan beli/masuk barang-barang sedikit demi sedikit
3 MINGGU SEBELUM
  1. Pastikan pakaian pengantin anda telah siap dan ambil pakaian tersebut jika anda telah berpuashati. 
  2. Pastikan ada seseorang yang akan menjaga barang-barang anda semasa majlis perkahwinan berlangsung. 
  3. Pastikan gaya tudung yang akan dikenakan pada majlis nikah & perkahwinan anda nanti
  4. Telefon vendor-vendor yang berkaitan untuk pengesahan
  5. Pastikan gubahan hantaran siap
3 - 1 HARI SEBELUM
  1. Pasang pelamin.
  2. Sediakan seterika, papan seterika, cermin, jarum dan benang, bagi memudahkan anda jika berlaku kecemasan. 
  3. Jika perlu ingatkan tetamu anda tentang majlis perkahwinan anda melalui telefon. 
  4. Hubungi jurufoto, juruvideo dan lain-lain (kompang, silat dan sebagainya) anda dan minta mereka datang awal pada majlis tersebut. 
  5. Sediakan (packing) barang-barang yang perlu dibawa ke majlis tersebut. Elakkan melakukannya di saat-saat akhir kerana dikhuatiri ada barang yang tertinggal. 
  6. Packing beg baju untuk bertandang ke rumah pengantin lelaki
  7. Mandi air panas bersama aromaterapi untuk kesegaran badan. 
  8. Tidur awal dan bersedia untuk menghadapi hari bahagia anda.
  9. Pedicure/manicure.
  10. Pakai henna/inai
  11. Kenalpasti siapakah yang akan ditugaskan untuk menyambut tetamu pada hari perkahwinan anda.
  12. Pelamin siap dipasang
  13. Bilik Pengantin siap dikemas
  14. Doorgift dan semuanya siap
  15. Sediakan guestbook corner.
  16. Pastikan khemah telah tersedia
  17. Pastikan papan tanda/bunting siap dipasang

PADA HARI PERKAHWINAN
 Ambil sarapan seawal tujuh pagi, bagi mengelakkan anda lapar, mengantuk dan tidak bermaya.
 Jangan takut untuk menghadapi hari bahagia anda. Bertenang dan sentiasa senyum.
 Pastikan majlis anda berjalan lancar seperti yang telah dirancangkan.
 Pastikan anda datang tepat pada masanya atau sekurang-kurangnya sepuluh minit awal dari waktu yang telah ditetapkan
 Pastikan kesemua hantaran telah dibawa termasuk sirih junjung
 Pastikan anda telah bersiap satu setengah jam lebih awal sebelum pengantin lelaki sampai ke rumah anda.

TIGA HARI SELEPAS PERKAHWINAN
 Melawat keluarga dan sanak saudara kedua-dua pihak.


92 comments:

saya-mahu-kahwin said...

wahhhh..best3x hehehe

aLya syaQiera said...

tq cik pia credit to my blog.
selamat membuat persiapan!!
all the best. =))

CIK PIA said...

tq wawa....

CIK PIA said...

ur most welcome alya..

Anonymous said...

Pergi la spa b4 kawin..semua list kat atas untuk tatapan org lain je..untuk tatapan suami xde??hehe

CIK PIA said...

@Anonymous tq anon..spa tu dh mmg wajib... yg penting jiwa.. hehe...

YaYa VoGue said...

wow..awesome

CIK PIA said...

@YaYa VoGue awesome sgt... heeeeeeee

eka mustaza said...

mohon jasa baik,plis email the soft copy..thx u!

CIK PIA said...

@eka mustaza hye eka.. tgglkn emel u kt sini ye..

eka mustaza said...

my email shafiqamustaza@gmail.com

thank you! :)

CIK PIA said...

@eka mustaza alrite dear.. cek inbox ek

zaza said...
This comment has been removed by the author.
zaza said...

nak s/copy.. haiza273@yahoo.com

CIK PIA said...

@zazaalrite cik zaza.. cik pia akan forwardkn. cek emel...

Rizwana Raziff said...

Hi, boleh emailkan soft copy?
Thank you.. :)

CIK PIA said...

@Rizwana Raziff boleh.. tp tuliskan emel nya dear..

Anonymous said...

salam..mohon soft copy blh? tq.. =)


diyaedora_88@yahoo.com

CIK PIA said...

@Anonymous alrite dear..cek inbox

Anonymous said...

Slm.. nak softcopy jgk.. bleh tak? Tq..
syazalee@gmail.com

CIK PIA said...

@Anonymous done.. recheck ye

zaza neji said...

sy pn nk ble..hehe...shazz.kawaii@gmail.com
tenks..^.^

CIK PIA said...

@zaza nejiOf kos boleh cik zaza..

Sue Sue Meow Meow said...

Salam. Boleh Minta softcopy tak? sue3699@gmail.com

Sue Sue Meow Meow said...

Salam. Boleh Minta softcopy tak? sue3699@gmail.com

CIK PIA said...

@Sue Sue Meow Meow Alrite..........

Anonymous said...

Hi,

Nak mintak soft copy boleh? Email as below:

iera_1585@yahoo.com

Thanks in advance ya!!

CIK PIA said...

@Anonymousalrite

Fatimi Sabri said...

hiiii
nak minta softcopy.... thanks
tmiey25@yahoo.com

Anonymous said...

Assalammualaikum wrb..

Cik PIA, leh nak minta softcopy?

Email saya, zainurwahidah.zulkifle@gmail.com

Terima kasih ea..

CIK PIA said...

@Fatimi Sabri alrite girlsssss.....

Anonymous said...

Salam CIK PIA...teruja sgt tgk persiapan CIK PIA,terus rasa excited nk wt preparation...
nk mintk softcopy boleh....
sorylh msti CIK PIA tgh busy kn skrg...
email sy norazahmasuri@yahoo.com
terima kasih byk2 ye....

fiedza said...

Salam. Mtk share softcopy juga
nouriedxa@yahoo.com

Phatmazz said...

Tlg email jugak..phatmazz@yahoo.com..
TQ =)

Anonymous said...

saya nampak banyak benda benda mengarut dalam proses perkahwinan ini..makin disukarkan..
sila senaraikan perkara yang wajib dahulu...

CIK PIA said...

@Anonymous hahahaha.. relax2..nahh.. boleh cek kt sini http://epilogsofia.blogspot.com/2012/12/checklist-persiapan-perkahwinan.html

Nadratul Syazwana said...

Awak.. Sendkan softcopy boleh? Nak copy tp takblehhh

wana.pelangi@yahoo.com

Thanks :)

CIK PIA said...

@Nadratul Syazwana alrite. done !

Anonymous said...

sy nak soft copy jugak boleh tak?heee..
ni email sy hanree889@gmail.com

Khairulirwan mohd nor said...

Salam cik pia.bole mintak s/copy x.ni email saya
khairulirwan08@gmail.com..tq

Aina Syuhada said...

Salam..nk mntk softcopy boleh?
email at sakura_warz86@yahoo.com
thanks ya

Anonymous said...

Kalau diberi izin. emelkan yang ni sekali cik pia

afiqah_2911@yahoo.com

Aina Syuhada said...

Salam..nk mntk softcopy boleh?
email at sakura_warz86@yahoo.com
thanks ya

Anonymous said...

Salam, mohon soft copy ye cik pia paradox_cfz@yahoo.com

CIK PIA said...

alrite allzzzzzzzz

Anonymous said...

salam nk mnta tlg email kt didie_allyia@yahoo.com.tqvm

Ecah said...

Assalam, blh dptkan softcopy jgk? Email to: naz_ishah86@yahoo.com.my. tq pia..:)

Ecah said...

Assalam, blh dptkan softcopy jgk? Email to: naz_ishah86@yahoo.com.my. tq pia..:)

Michelle Pedrus said...

boleh minta soft copy nya..email sa micheythejack@gmail.com

Michelle Pedrus said...

boleh minta soft copy nya..email sa micheythejack@gmail.com

Anonymous said...

cik pia..nk soft copy ni jgk..=) tq!!

keymahmohd@yahoo.com

cik EPAL hijau said...

salam.blh mtk soft copy. tq ye..


nur_haryani@yahoo.com

Anonymous said...

nak soft copy jgk blh x?

f_east89@yahoo.com

Anonymous said...

Salam,

Nak minta soft copy for the checklist boleh?

Thank u :)

dilaazman13@gmail.com

Anonymous said...

hi bleh share softcopy? tq dear..
miamellex@yahoo.com.my

areneys said...

salam sis nk minta sofpcopy jgk ekk..thanks sis :-* areneys@gmail.com

Anonymous said...

salam nak soft copy..tq jue.ita89@gmail.com

Siti Nadzirah Roslan_nadz said...

nk softcopy leh???nadz_afira87@yahoo.com

Anonymous said...

nak softcopy fizas_83@yahoo.com
tqvm

Anonymous said...

salam nak soft copy jue.ita89@gmail.com

tq

shadaa mazlan said...

emailkan yg ni jugak... tq... suzikon@gmail.com

Anonymous said...

tlg emelkan yg ni jugak..tqvm

doralynn6327@gmail.com

firdaus lana said...

nak softcopy..email; firdauslana89@yahoo.com

Anonymous said...

yes ! bulan may 2014 kawin ,skrg dah kene prepare ..

Anonymous said...

can i have the softcopy please?

my email: syiqinoshin@gmail.com

Thanks in advance 4 ur good indeed :)

Anonymous said...

salam ..nak minta softcopy bleh...
syikinikiysa@gmail.com

Unknown said...

salam cik pia...

tlg email kan sift copy boleh?
manya710@yahoo.com

thanx so much...

Anonymous said...

salam. tengs sbb post u mmg banyak membantu. Boleh send copy to my email tak: chigusa_rose83@yahoo.com. Tq for advance. :)

Anonymous said...

Asalamualaikum.

boleh saya minta cheklist perkahwinan ini?

email saya : hajarhairi@gmail.com

Terima Kasih. :)

CIK PUAN PIA said...

Alhamdulillah.. settle sent pd semua.... Have fun n enjoy ok!! Jangan pening2 k

Anonymous said...

Salam..post awak sgt membantu..
post soft copy kat email saya,boley?

noratiqahnasarudin@gmail.com

Thanx..:)

CIK PUAN PIA said...

@Anonymous alrite.. cek emel k..

Anonymous said...

salam..nak sofcopy jugak.hehe..

zarith.shafinaz@yahoo.com

thanks in advance!

Morgan A.afan said...

Salam...nak softcpy jgk...thanks in advance.... winie_ryan@yahoo.com

Farahwati Dullah said...

salam nak softcopy juga..tq :) farahwati87@gmail.com

Farahwati Dullah said...

salam nak softcopy juga..tq :) farahwati87@gmail.com

NICK ZANAA said...

dear...nk softcopy...zana_sachi@yahoo.com

PUAN PIA said...

alrite everyone.. setel !!!

@isHah said...

hi..
nk softcopy.
tq..
activedme@gmail.com

hana said...

pls email the soft copy. rahanahanim@yahoo.com
tqvm :)

azi redwan said...

boley send copy to mentari_88@ymail.com x....?

Anonymous said...

Salam... Sy nak soft copy wedding checklist ni jgk...
nuradilahme@gmail.com

Nur Adilah said...

Salam.. sy nak soft copy wedding checklist ni jgk..

nuradilahme@gmail.com

Tq :-)

Anonymous said...

nk 1 copy leh...fatin_basyirah@yahoo.com

Anonymous said...

nk jugak.. thanks in advance.. tq so much
khaidir_fujiwara@yahoo.com

PUAN PIA said...

Dear all... dah sent!!! sory2... lmbat !!!!

♥ LT Gadis Senjakala ♥ said...

nak jugak :) mizz.umbrella@gmail.com tq :)

PUAN PIA said...

yeahhh. sent dah!!

nazz muaz said...

Salam Puan Pia, nak minta soft copy checkllist ni boleh?

nazz.muaz1@gmail.com

terima kasih, semoga puan pia sekeluarga dimurahkan rezeki, amin.

izzut nadiah said...

Hye i nak mintak izin to get the softcopy boleh? My email izzatulnadiah89@gmail.com

Fatin Farhanah said...

Salam sis...nak soft copy juga blh?.tq sis..
fatinfarhanah91@gmail.com

rosmaizam Othman said...

salam, tlg emelkan ye.
rosmaizam.othman@gmail.com

thanks in advance. ;)

Post a Comment

Mendoakan Puan Pia dapat baby ramai & comey .. hehehehe

Related Posts with Thumbnails